Onzuivere huid: zo reken je af met een vette huid

Gezicht door Laura

Mee-eters, puistjes en een glimmende huid: niet alleen pubers krijgen te maken met een vette, onzuivere huid. Heb jij last van een vette huid en wil je daar graag zo snel mogelijk van af? In dit artikel leggen we uit hoe een onzuivere huid ontstaat, hoe je het voorkomt en wat de beste beautyproducten tegen pukkels, mee-eters en andere onzuiverheden zijn.

Lees ook: De 10 best verkochte make-up producten van dit moment

Wat is een onzuivere huid precies?

Een vette huid herken je aan verschillende oneffenheden. Puistjes, gele en zwarte mee-eters, vergrote poriën en een glimmende T-zone zijn kenmerken van de vette huid. Het glimmen ontstaat voornamelijk één à twee uur na het reinigen van de huid. Ook tegen eind van de middag ziet de huid er 'zweterig' uit.

Onzuiverheden komen het vaakst voor op...

 • Het gezicht (met name de T-zone)
 • Rug (bacne
 • Nek 
 • Schouders
 • Borstkas
 • Billen

Een onzuivere huid is het resultaat van overmatige talgproductie. Talg wordt geproduceerd in de klieren in je poriën: de haartjes verplaatsen het talg van diep in de porie naar het huidoppervlak. Het talg zorgt ervoor dat je huid soepel blijft, maar bij een overschot kan de talgklier verstoppen. Talg, dode huidcellen en vuil hopen zich op, waardoor een mee-eter ontstaat. Als deze door bacteriën van buitenaf gaan ontsteken ontstaat er een puistje. 

Vette huid: de oorzaken

De oorzaak van een vette huid is dus overmatig talgproductie, maar de grote vraag is: waarom wordt er meer talg dan nodig geproduceerd? Die vraag kent verschillende antwoorden. Er zijn namelijk diverse factoren die kunnen meespelen als je een onzuivere huid hebt, wat het soms lastig maakt om te bepalen wat precies bij jou de boosdoener is. Door specifieke factoren te elimineren (waar mogelijk) kun je erachter komen wat bij jou je onzuivere huid verergert.

Hormonen

In je pubertijd, als je ongesteld moet worden en als je zwanger bent: op deze momenten verandert je hormoonbalans. De mannelijke hormonen (androgenen) die bij mannen en vrouwen voorkomen, stimuleren de talgklieren om talg aan de te maken. De vrouwelijke hormonen (oestrogrenen en progestagenen) gaan de productie juist tegen. Als er geen evenwicht is tussen deze mannelijke en vrouwelijke hormonen, kan de talgproductie overmatig worden. Als je last hebt van puistjes door een veranderende hormoonbalans kun je de oorzaak helaas niet aanvechten. Wel kun je zorgen voor een extra nauwkeurige huidverzorging om onzuiverheden te minimaliseren en sneller te laten verdwijnen. 

Stress

Je hebt het vast vaker gehoord: stress is funest voor lichaam en geest. Ook voor je huidconditie. De stresshormonen testosteron en cortisol verhogen namelijk de talgproductie: waardoor je in stressvolle periodes vaker puistjes hebt.

Bepaalde verzorgingsproducten

Voor elk huidtype zijn er speciale crèmes. Als jij skincare gebruikt die te vet is voor je huid, raken je poriën sneller verstopt. 

Make-up

Jep, foundation kan je huid wel degelijk verstoppen en daardoor onzuiverheden veroorzaken. Hoe dat precies zit, schreven we hier. Het grondig reinigen van je huid is daarom extra belangrijk als je (veel) make-up draagt. Als je echt niet zonder je foundation kan, wees dan slim en kies voor deze foundations voor de vette huid:

 

Slechte reiniging van de huid

We zeiden het al: zeker als je make-up draagt is reinigen erg belangrijk. Wanneer de huid onvoldoende of niet op de juiste manier gereinigd wordt, raken de poriën verstopt. Dus eh: nooit meer met make-up op gaan slapen.

Medicijngebruik

Sommige geneesmiddelen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisonecrèmes kunnen een onzuivere huid veroorzaken of verergeren.

Puistjes uitknijpen

Het is o zo verleidelijk: het uitknijpen van een puistje of mee-eter. Helaas is dit het slechtste wat je kunt doen. Hoewel het een goed gevoel geeft dat de inhoud van de gele pukkel verdwenen is, creër je hier een sneeuwbaleffect door.

Allergieën

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat voedingsmiddelen puistjes en andere onzuiverheden veroorzaken. Wel zijn er veel beautyliefhebbers overtuigd dat bepaalde producten een negatief effect hebben op hun huid. Vooral zuivel en suikers worden vaak genoemd in het rijtje voeding dat puistjes veroorzaakt. Hoewel je geen garantie op verbetering hebt, is het wel de moeite waard om te ontdekken of deze voedingsmiddelen vermijden helpt. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij waarin je je huidconditie en je voeding bijhoudt. Zo kun je eventueel patronen ontdekken. 

Slaapgewoontes

Je slaapt elke dag zo'n acht uur in je bed, dus het is geen wonder dat ook je slaaprituelen invloed kunnen hebben op je huidconditie. Volgens onderzoek kan op je buik of zij slapen de oorzaak kan zijn van een onzuivere huid. Acne mechania ontstaat namelijk door wrijving en druk op de huid. Ook is het wijs om elke drie dagen een nieuwe kussensloop te gebruiken evenals je haren in een knot te dragen.

onzuivere huid

Lees ook: Ineens een puistje: zo kom je er vanaf!

De behandeling van een onzuivere huid

Nu je de oorzaken van een vette huid weet, kun je gaan werken aan de behandeling. 

 • Water drinken: dit zorgt ervoor dat afvalstoffen gemakkelijk worden afgevoerd

 • Let op met zon: te veel zon droogt eerst uit en daarna verhoogt het de talgproductie

 • Gezond eten en bewegen: denk aan genoeg variatie, weinig vetten, suiker en koolhydraten en beweeg elke dag minstens een halfuur.

 • Ontspan: stress is funest voor de huid, omdat het de talgproductie verhoogt. Dus doe regelmatig even niks.

 • Behandelingen bij de schoonheidsspecialist: optioneel

 • De juiste huidverzorging (zie hieronder)

Huidverzorging van vette huid in 5 stappen

Stap 1: Huid reinigen

Reinigen is enorm belangrijk als je een vette huid hebt. Gebruik 's ochtends voordat je make-up opdoet en 's nachts nadat je je make-up hebt verwijderd, een milde gezichtsreiniger. Kies voor een reiniger zonder irriterende ingrediënten zoals Sodium Lauryl Sulfate en geurstoffen. Het product masseer je kort in je gezicht en hals en spoel je daarna af met water. Dep de huid dan droog met een schone handdoek. 

Stap 2: Toner

Een toner helpt de huid herstellen, verkleint poriën en verwijdert de laatste resten van je make-up of reiniger. Doe wat toner op een wattenstijfje en breng het zachtjes deppend op je gezicht aan. Afspoelen is niet nodig.

Stap 3. Exfolieer

Niet te verwarren met scrubben! Als je scrubt verplaats je het vuil en de bacteriën naar andere poriën waardoor je meer puistjes krijgt. Door te exfoliëren verwijder je dode huidcellen, maak je de huid gladder en verminder je verstopte poriën en puistjes. Let bij het kopen van een exfoliant op het ingrediënt BHA (salicylzuur). Het merk Paula's Choice staat bekend om haar goede exfolianten. Let op: gebruik overdag een crème met SPF als je een product met BHA gebruikt hebt.

Stap 4: Moisturizer met SPF/nachtcrème

Bij je ochtendroutine hoort een moisturizer met SPF en voor het slapen gaan sluit je je verzorgingsritueel af met een serum of lichte nachtcrème.

Stap 5 (optioneel): Maskers en strips

Aanvullend op deze skincare routine kun je twee maal per week een masker gebruiken die speciaal voor de onzuivern huid is. Ook kun je mee-eters (zo veel mogelijk) verwijderen met neusstrips. 

Shop de beste producten

 

 

Lees ook: Treat yourself! Je kunt nu extra voordelig naar de sauna