Beauty / Gezicht
Gezicht

Droge huid: zo verzorg je de vetarme huid

In de ideale wereld hadden we allemaal een normale huid: geen droge huid. Wie een droge huid heeft, weet hoe vervelend het kan zijn. Een trekkerig gevoel, jeuk en soms zelfs schilfers. Het is op zijn zachts gezegd geen pretje. Wanneer zelfs de meest vette crème geen resultaat oplevert, is het tijd om in het onderwerp droge huid te verdiepen. 

droge huid

Lees ook: Gevoelige huid tijdens de winter: dit zijn de beste verzorgingsproducten

Wat is een droge huid precies?

Een schrale, trekkerige en jeukerige huid: als je een droge huid hebt, dan voel je deze kenmerken gelijk. Ook is het met het oog te zien. De huid is wat doffer en er zitten witte vlokjes of zelfs schilfertjes op. In sommige gevallen kan de huid zelfs rood worden door de irritatie. In ernstige gevallen kan er ook eczeem, een infectie en ontsteking ontstaan. Veel hebben vooral in het gezicht last van een droge huid, maar ook op andere plekken op het lichaam zoals de ellebogen, armen, benen en rug kan het ontstaan.

Als deze symptomen je allemaal bekend in de oren klinken, weet dan dat je niet de enige bent. Eén op de drie volwassenen heeft hier last van. Bij ouderen zijn het nog meer, door verandering in de hormoonhuishouding.

Wat is een droge huid nou precies in dermatologische termen? Een droge huid heeft te weinig vetten in de opperhuid. Het wordt daarom ook wel een vetarme huid genoemd. Daarbij kan het voorkomen dat de hoornlaag niet genoeg eiwitten bevat. De huid houdt dan te weinig vocht vast, waardoor het uitdroogt en zelfs gaat schilferen. Ook de talgproductie speelt hier een belangrijke rol in. 

droge huid verzorging

Oorzaken van een droge huid

Sommige mensen hebben al jaren last van een droge huid, terwijl anderen af en toe een droge huid hebben. Over het algemeen krijgen veel volwassenen tijdens de koude wintermaanden meer. Alle oorzaken van een droge huid zetten we hieronder op een rijtje.

Je leeftijd

Ouder worden is geen pretje, alles gaat langzaam in verval. Ook je huid verandert. Door veranderingen in je hormoonhuishouding wordt je huid droger. Vooral tijdens en na de overgang hebben vrouwen last van een vetarme huid.

Het weer

We benoemden het al eerder: de winter is een periode waarin veel mensen meer last krijgen van een drogere huid. Maar... ook bij veel zonlicht kan de huid uitdrogen.

Te lang en te heet wassen

Niets is lekkerder dan een loeihete douche - vooral in de winter - om te ontsnappen. Echter is jouw huid daar niet zo blij mee. Door te lang en te heet douchen of badderen droogt de huid uit. Het warme water spoelt oliën weg die je huid nodig heeft om uitdroging tegen te gaan. Het maakt je kwetsbaar voor eczeem en je huid kan er rood en jeukerig van worden. Ook je haren worden droger en pluizerig door warm douchen, maar dat is een ander verhaal.

Verkeerde doucheproducten

Gebruik zeep met mate! We zijn geneigd om te denken: hoe meer zeep, hoe beter. Het tegenovergesteld is waar. Zeep droogt de huid uit, vooral zeep met agressieve wasactieve stoffen. Kies daarom voor milde zeep voor de gevoelige en droge huid.

Verkeerde cosmetica

Ook cosmetica kunnen de boosdoener zijn van een droge huid. Ingrediënten als natrium natriumlaurylsulfaat of natrium C14-16 olefinesulfonaat (een hele mond vol) kunnen de huidbarrière aantasten. Ook geurstoffen (natuurlijke én synthetische) kunnen de conditie van je huid verslechteren of de genezing ervan belemmeren. Koop het liefst producten zonder parabenen, alcohol, sulfaat of parfum. Go natural

Scrubben

Blijf ook weg bij scrubproducten. Wellicht denk je: die dode huidcellen en velletjes moet ik wegscrubben zodat er een nieuw, mooi laagje komt. Helaas werkt het niet zo. Scrub tast de vetarme huidbarrière nog meer aan.

Voeding en levensstijl

Verzorging komt ook van binnenuit. Zoals we eerder vertelden heeft een droge huid een tekort aan eiwitten en vetten. Als je een droge huid hebt, kan voedsel dat rijk is aan eiwitten en vetten helpen. Daarnaast is het belangrijk om überhaupt voor een gebalanceerd voedingspatroon te hebben. Ook te diep in het glaasje kijken en roken kan de huid van binnenuit laten uitdrogen. 

Droge lucht in huis

Wie het graag lekker warm stookt in huis, heeft vaker last van een drogere, trekkerige huid. Niet alleen verwarming, maar ook airconditioning kan dit effect hebben. Goed om te weten: de ideale luchtvochtigheid in huis zit op ongeveer 45 à 50 procent.  

Stress

MIsschien verwachte je dit al. Stress is namelijk een van de boosdoeners bij enorm veel klachten. Spanningen Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook een invloed heeft op de aanmaak van de proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden.

Een gevoelige huid 

Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan dus vaak samen.

Erfelijkheid 

Soms is een droge huid aangeboren. Dat kun je het wel behandelen, maar het gaat nooit helemaal weg. 

Beste producten tegen een droge huid

Door alleen de oorzaken aan te pakken en een dagcrème te smeren kom je er niet. Daarbij is het essentieel om diverse verzorgingsproducten te gebruiken tegen een droge huid. 

 

droge huid

Lees ook: Zo gebruik je een elektrische gezichtsreiniger