Test: Welk huidtype heb jij?

Gezicht door Marleen_S
Je kan smeren wat je wilt, die puistjes verdwijnen maar niet. En je huid is ook telkens zó droog. Investeren in de juiste verzorging is een must, maar welke past er nu perfect bij jouw huidje? Doe de test en je weet het!
 
Pak jij ook altijd maar de reinigingsmelk voor de normale huid, omdat je het al jaren gebruikt? En vraag je je weleens af hoe het komt dat die ene dagcrème je gezicht tien jaar jonger laat lijken (lees: overal pukkels en puistjes)? Het hangt allemaal af van het soort huidtype waarmee je gezegend bent. En als je dat eenmaal weet, is het kopen van de juiste huidproducten appeltje eitje!

 
In de wonderschone wereld van de dermatologie worden er vijf typen onderscheiden: de droge, normale, gecombineerde, gevoelige en vette huid. En als je weer eens een keertje over straat wilt zonder lagen foundation, dan is het handig om te weten welk type jij hebt. 
 
1. Droge huid
Is het buiten -20 dan springt elke huid gelijk kapot. De zon is ook geen pretje, want bij het eerste bruine - net niet verbrande - laagje, schieten de vellen al gelijk los. Een droge huid hebben we allemaal weleens, maar het wordt pas echt vervelend wanneer je hier het hele jaar last van hebt. Als je een droge huid hebt, dan voelt je gezicht aan als (schuur)papier. Ook heb je last van schilferige, rode plekjes. Vaak bij de mondhoeken en rond de neus. Een geluk bij een ongeluk is dat je dan weer eigenlijk nooit puistjes hebt. Producten die een hoog vetgehalte hebben, zijn ideaal. Ook het eten van vette vis en zo nu en dan komkommers op de huid leggen, helpt tegen een droge huid.
 
2. Normale huid
Het gros van vrouwelijk Nederland denkt dat zij deze huid heeft. Want normaal is vrij algemeen, toch? Nee! Niets is minder waar. Het is wel moeilijk te bepalen of je dit huidtype hebt, want je zit er een beetje tussenin. Je huid is namelijk niet echt droog, maar ook niet vet. En je poriën zie je wel zitten, maar ze zijn nou niet echt groot. Het voordeel van deze huid is dat deze aan het einde van de dag er nog mooi glad uitziet. Nog een  fijn puntje: een normale huid heeft niet veel verzorging nodig. Dus af en toe een maskertje en een lekkere scrub is meer dan genoeg.
 

3. Gecombineerde huid
De meeste vrouwen hebben deze huid. En het is ook gelijk een hele lastige. Want waar een normale huid er tussenin zit, heb jij last van zowel een droog als een vet gedeelte op je gezicht. Kenmerkend is de glanzende t-zone en je puistjes en meeëters. Om je t-zone mat te maken, kun je investeren in een foundation die het vet absorbeert. En producten die komkommer of jojoba bevatten zijn een aanrader.
 
4. Gevoelige huid
Dit huidtype raakt snel geïrriteerd. Je hebt vaak last van jeuk, een branderig gevoel en roodheid. Je huid is ook erg droog. Meestal ben je zelf de veroorzaker van een gevoelige huid. Dat gebeurt namelijk als je de verkeerde verzorging en producten gebruikt! Het geheim: gebruik niet te veel troep op je gezicht. Wees zuinig met foundation en poeder en gebruik liever geen producten van bijvoorbeeld je vriendin. Daar krijg je weer bacteriën van.
 
5. Vette huid
Jouw huid is dik en voelt erg vet aan: alsof je er olie op hebt gesmeerd. Je hebt een glanzende en glimmende huid, maar stap je uit de douche dan voelt je huid weer heerlijk schoon aan. En helaas pindakaas, ook heb je veel last van meeëters en puistjes. Om je huid gezond te houden moet je haar regelmatig verzorgen. Tip: als je make-up aanbrengt met een sponsje blijft het beter op je vette huid zitten.


Er is meer
Welk huidtype je ook hebt, als je regelmatig te weinig slaapt, krijg je een vermoeide huid. Dit is te zien aan donkere kringen onder je ogen en plooien rond je neus. Dure crèmes, speciale oogrollers en maskers kunnen het iets verhelpen. Maar je raadt het al: een paar nachten slaap van 7 à 8 uur zal het probleem echt aanpakken. Een gouden  huis-, tuin- en keukentip: leg twee theelepeltjes 's avonds in de vriezer. Haal ze de volgende ochtend eruit en leg ze tegen je wallen. Het kost je niks en de donkere kleur zal vervagen!

Als je al wat jaartjes ouder bent, dan heb je misschien al ergens een rimpeltje of twee gespot. Huidspecialisten adviseren daarom om vanaf je 21ste te beginnen met een goede anti-age crème. Lijkt misschien vroeg, maar het helpt de meeste lijntjes te voorkomen. Ook niet meer te lang in de zon liggen bakken en stoppen met roken helpt je rimpels tegen te gaan.

Hmmmm.... Hadden we nog maar onze gladde babywangetjes. Zacht, onaangetast en ruikend naar Zwitsal!

Ben je er al over uit welk huidtype jij hebt?