Dit is waarom je huid geïrriteerd raakt wanneer je gestrest bent

Gezicht door Maya Luz

Puistjes zijn nooit leuk om te krijgen, maar vaak kun je de oorzaak wel achterhalen. Maar wat nou als de huidirritatie komt door stress? Dit is waarom je huid geïrriteerd raakt wanneer je gestrest bent, en wat je eraan kunt doen.

Lees ook: Dit is alles wat je wilt weten over 'red light therapy'

Wat is stress acne?

Stress acne is, zoals de naam al zegt, acne die wordt veroorzaakt door stress. Stress zorgt voor een verandering in onze hormonale huishouding. Deze stresshormonen zorgen ervoor dat onze huid meer talg gaat aanmaken. Wanneer onze huid meer talg aanmaakt dan normaal, loop je verhoogd risico op puistjes omdat je poriën verstopt raken. Omdat stress acne komt door een verandering in je hormonen, is het een vorm van hormonale acne. Mocht je in de periode rondom je menstruatie acne ervaren, dan is dit geen stress acne. Is dit niet het geval, dan is het goed om in de gaten te houden wanneer het wel gebeurt en wat het kan hebben getriggered.

Oorzaken van stress acne

Doordat stress acne door stress komt, is de oorzaak vrij van de hand liggend toch? Stress zorgt voor een toename van cortisol. Een toename van cortisol heeft op verschillende manieren effect op het lichaam, waaronder het krijgen van acne. Een verhoogde hoeveelheid cortisol zorgt namelijk voor een verhoogde aanmaak van talg. Wanneer je meer stress ervaart, kan dit dus resulteren in puistjes. Het kan iedereen overkomen, leeftijd speelt hierin geen rol. De oorzaak van je stress maakt ook geen verschil.

Stress acne behandelen

Stress acne kun je op dezelfde manier behandelen als andere soorten acne. Een speciale spot treatment kan individuele puistjes verhelpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pimple patches. Producten met salicylzuur zijn erg effectief bij het verhelpen van acne. Producten die de productie van olie verminderen zijn ook erg effectief. Dit is vooral aan te raden wanneer je voornamelijk last hebt van puistjes met een wit of zwart puntje. Ga in dit geval voor producten met salicylzuur, vitamine A of retinol. Als je meer last hebt van onderhuidse puistjes, raden we aan om een bezoekje te brengen aan je dermatoloog.

Verder raden we aan om je gezicht goed te reinigen en regelmatig te exfoliëren. Op deze manier kun je de puistjes proberen te voorkomen. En de belangrijkste tip is natuurlijk: verminder je stress! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zoek vooral naar manieren om jezelf rust te geven in stressvolle periodes. Doe waar het kan even een stapje terug.

Lees ook: Gevoelige huid tijdens de winter: dit zijn de beste verzorgingsproducten