Dit is alles wat je wilt weten over 'red light therapy'

Beauty door Daniëlle

Je hebt er misschien wel eens over gehoord: de skin treatment die 'red light therapy' heet. In 1800 werd het vooral gebruikt om tuberculose mee te behandelen, maar tegenwoordig is red light therapy een methode die veel wordt gebruikt om (huid)aandoeningen als acne, spierpijn en cellulitus te verminderen. We leggen je uit wat RLT is en of het wel echt zo mooi is als het klinkt.

Lees ook: Last van maskne? Dit doe je eraan

Wat is red light therapy?

Red light therapy brengt veilige en geconcentreerde golflengten van natuurlijk licht in je huid, wat door je huidcellen wordt opgenomen. Dit heeft meerdere voordelen: zo stimuleert het als het ware de productie van collageen, elastine en fibroblasten. En dat is niet het enige: RLT stimuleert ook de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je cellen en weefsels worden gebracht. Andere voordelen van red light therapy zijn onder andere dat het je huid er jonger uit laat zien, littekens minder zichtbaar kunnen worden en je spieren hersteld kunnen worden.

Dit komt door de twee golflengten, één van 660 nanometer en één van 850 nanometer. Deze twee golflengten leveren ook het beste resultaat. De eerste golflengte van 660 nanometer is het beste voor cosmetische behandelingen, en de andere golf is het beste voor meer diepgegronde aandoeningen, zoals spierpijn en gewrichtspijn.

Je kunt je huid met RLT laten behandelen bij een dermatoloog, maar je kunt ook zelf met bepaalde red light therapy apparaten thuis je huid behandelen, indien je dit van tevoren goed overlegt met een dermatoloog.

Nadelen red light therapy

Er zijn weinig nadelen aan RLT, maar het is ook zeker geen behandeling die alleen maar voordelen bevat. Zo is het hebben van een defect apparaat of te veel blootstelling aan het infrarode licht erg slecht voor je huid: het kan zelfs zorgen tot brandwonden en blaren. Ook is het niet handig om thuis aan de slag te gaan met red light therapy indien je snel last hebt van fel licht.

Onderzoek

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de behandeling, maar de resultaten waar RLT voor kan zorgen klinken al veelbelovend. Omdat nog niet volledig is onderzocht of het nu echt werkt en of de bovenstaande nadelen de enige zijn, wordt het wel aangeraden een dermatoloog te bezoeken indien je vraag hebt naar RLT. Door deze mensen wordt je het beste geholpen en weet je zeker dat je een goede behandeling tegemoet gaat.

Lees ook: Zo vaak moet je eigenlijk je haarborstel schoonmaken