Last van maskne? Dit doe je eraan

Beauty door Daniëlle

Ondanks dat het dragen van mondkapjes helpt tegen het verspreiden en krijgen van corona, helpt het wat minder tegen een puistvrije huid. Van het dragen van mondmaskers krijg je namelijk sneller last van puistjes, ook wel maskne genoemd: masker en acne samengevoegd. Wanneer je last hebt van huidproblemen door je mondkapje kun je hier gelukkig wel wat aan doen. We leggen het je uit.

Lees ook: 5 tips om je ochtendroutine te verbeteren

Maskne: hoe ontstaat het?

Het komt sinds het dragen van de mondkapjes steeds vaker voor dat mensen last hebben van huidproblemen rondom de mond. Denk hierbij aan irritaties, maar ook puistjes, rode vlekken en zelfs acne. Gek is het echter niet. We lopen tenslotte een paar keer per dag met zo'n kapje op, wat niet altijd even fris is. In medische termen heet dit ook wel acne mechanica. Deze vorm van acne komt vaak voor bij sporters.

De oorzaak van deze soort acne kun je wellicht al raden: het komt door het dragen van (te) strakke kleding. Doordat de kleding zo strak op de huid zit, komt er druk op de huid te staan en wordt het warm - wat dus ook betekent dat je gaat zweten. Nu gebeurt dit niet zo snel bij mondmaskers, maar de wrijving die ontstaat kan wel zorgen voor huidproblemen. Wanneer je hier veel en regelmatig last van hebt, raden we je aan een arts of dermatoloog te bezoeken. Wanneer je de acne voor wilt zijn, hebben we wel wat tips voor je. Ze zeggen niet voor niets beter voorkomen dan genezen.

Hoe voorkom je maskne?

Er zijn een aantal manieren om maskne te voorkomen. We leggen uit hoe je de acne het beste kunt voorkomen.

1. Let op de stof

Welke stof je masker heeft kan al veel effect hebben op jouw huid. Een luchtige stof als satijn, zijde of katoen werkt het beste indien je huidproblemen wilt voorkomen, maar houdt Covid-19 minder goed tegenHet is dus belangrijk hier afwegingen in te maken. Huidproblemen zijn naast het masker ook te behandelen en te voorkomen op andere manieren. Indien je een katoen mondkapje gebruikt, is het enorm belangrijk dat je deze na gebruik goed wast.

2. Was je mondkapje regelmatig

Zoals we net al zeiden is het wassen van je mondkapje ontzettend belangrijk. Vooral mondmaskers van katoen zijn namelijk dikker, waardoor je adem er langer in blijft hangen. Dit betekent dus dat bacteriën er langer in blijven hangen, maar ook warmte en oliën. Door de laatste twee dingen kan acne ontstaan, omdat hierdoor je talgkliertjes kunnen verstoppen. Je mondkapje na gebruik wassen is dus niet alleen erg hygiënisch, maar helpt ook tegen huidproblemen. Was je mondkapje op zestig graden met een beetje wasmiddel en laat 'm na het wassen goed drogen - anders gaat het stinken.

3. Pas je skincare routine aan

Naast het gebruik van een mondmasker is het hebben van een goede skincare routine ook een must. Om maskne tegen te gaan kun je het beste je gezicht dagelijks twee keer per dag wassen, 's ochtends en 's avonds. Probeer het hierbij te houden, je gezicht kan namelijk van teveel wassen weer uitdrogen, wat ook niet fijn is. Je kunt je gezicht het beste wassen met een fijne face wash of zeep. Ook is het exfoliëren van je gezicht erg belangrijk, doe dit ongeveer één tot twee keer per week.

4. Gebruik fijne huidproducten

Naast het wassen en exfoliëren van je gezicht is het ook belangrijk je gezicht regelmatig te verzorgen met fijne producten. Naast het gebruik van fijne producten zijn er meer middeltjes om acne tegen te gaan en te behandelen.

5. Draag zo min mogelijk make-up onder je masker

Zoals we net al zeiden kunnen.door het mondkapje warmte en oliën in het mondkapje verzameld worden, waardoor je last krijgt van acne. Wanneer je een dikke laag make-up onder je mondkapje draagt, kan dit nog erger worden. Heb je een belangrijke afspraak en kun je écht niet op de stoep verschijnen zonder make-up? Gebruik dan op je gezicht een lichte dagcrème of bb cream. 

Lees ook: Pamper-time: 6x de beste serums van dit moment