8 simpele manieren om je acne te verminderen

Lichaam door Fleur
Acne hebben: het klinkt onschuldig, maar het kan een hel zijn. Niet alleen kunnen ontstekingen erg zeer doen, ook voel je je er niet bepaald zeker door. Gelukkig zijn er simpele manieren om je acne te verminderen. Dit zijn er 8.
 
Elke dag je gezicht reinigen, acnegels, huidtherapie en dermatologen: je kunt van alles inzetten om van die rotacne af te komen. Eerder al schreven we een artikel over medische middelen tegen acne. Toch kun je nog meer doen om deze huidaandoening binnen de perken te houden. Vrij simpele dingen zelfs. Heb je zo aan de volgende acht remedies gedacht?
 
 
Blijf van je gezicht af
Als we je vragen waar je dagelijks allemaal mee in aanraking komt, zul je waarschijnlijk geen flauw idee hebben. Ongemerkt leg je je hand op wc-deurklinken, duw je met je vingers op de toiletspoelknop, hou je je vast aan stangen in de tram en metro… Nu moet dat gewoon kunnen, maar probeer dan wel met je handen van je gezicht af te blijven. Met je vingers draag je namelijk gemakkelijk bacteriën over. Er hoeft maar één mee-eter mee in aanraking te komen en hop, daar heb je weer een lelijke ontsteking. Zorg dus dat je zo min mogelijk aan je gezicht zit: nadenken kan ook goed zonder hand onder je kin of op je wang.
 
Verschoon regelmatig je kussensloop
Je beddengoed, waaronder je kussensloop, is een bron van bacteriën. Niet zo gek: dagelijks vangt je kussen dode huidcellen en vuil van je haar op. Daar wil je liever niet te vaak met je gezicht doorheen rollen. Was je kussensloop dan ook zeker eens per week, en bij een huid die erg gevoelig is voor acne, twee tot drie keer per week. 
 
Reinig je telefoonscherm
Waarschijnlijk druk je iedere dag wel je foundationwang tegen je telefoonscherm voor het gebruikelijke belkwartier met je lover. Prima, maar vergeet niet om regelmatig je telefoonscherm schoon te maken en van bacteriën te ontdoen met een reinigingsdoekje. Op die manier staat je telefoon gebruiken niet gelijk aan het krijgen van wéér een uitbraak.
 
 
Ontspan
Een belangrijke vererger van acne is stress. Zorg daarom dat je regelmatig ontspant. Mediteer, bezoek de yogaschool wat vaker, sport je stress eruit en let erop dat je voldoende slaapt. Hoe rustiger jij bent, hoe groter de kans is dat je huid zich ook wat meer gedeisd houdt.
 
Smeer vitamine C en E op je gezicht
Vitamine C en E zijn twee antioxidanten die veel doen voor je huid. Vitamine C (ascorbic acid) verstevigt volgens cosmetisch onderzoeksarts Jetske Ultee je velletje, doordat het de aanmaak van collageen stimuleert. Daarnaast vermindert acne en pigmentvlekken. Vitamine E zorgt eveneens voor het verminderen van pigmentvlekken en voorkomt dat je huid snel verbrandt. Vitamine C én E op je huid smeren is essentieel voor een mooi vel. Let op: wil de vitamine C echt iets voor je huid kunnen betekenen, dan dient er een concentratie hoger dan 4% in het product te zitten. Volgens Jetske Ultee weet je dat dit het geval is als de vitamine C in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst staat. 
 
Laat potjes staan
Je kunt zo veel vitaminen op je gezicht aanbrengen als je wilt, maar de werking ervan gaat achteruit als er lucht bij komt. Dit gebeurt al snel als je steeds een potje open moet maken om je crème uit te halen, aldus Jetske Ultee. Wil je dat vitamine C en E echt iets doen voor je huid en ben je er dus op uit je acne te verminderen, gebruik dan zalf uit een pompflacon of tube. Heb je de mogelijkheid te kiezen uit deze twee, ga dan voor het eerste.
 

 
Gebruik producten zonder irriterende producten
Heb je een probleemhuid, dan is het belangrijk producten zonder irriterende ingrediënten te gebruiken. Dit betekent dat je cleansers en crèmes met parfum en alcohol beter kunt laten staan. Andere bekende ingrediënten die je huid irriteren en je situatie kunnen verergeren:
 
  • mint
  • eucalyptus
  • tea tree oil
  • lavendel
  • bergamot
     
Een compleet overzicht van minder fijne ingrediënten voor de (acne)huid vind je hier.

Stop met scrubben

Als je acne hebt, is het belangrijk dat je je huid zachtaardig behandelt. Scrubben hoort daar zeker niet bij. Als je dit doet, is er een kans dat je puistjes door de scrubkorrels opengaan en de bacteriën zich verder over je gezicht verspreiden. Wat je wél kunt doen, is dode huidcellen verwijderen met salicylzuur. Dit zuur werkt in op de hoornlaag van je huid en voorkomt dat talgklieren verstoppen. 

Wat is jouw wondermiddel tegen acne?