Loop je wel recht? Dit is hoe je erachter komt en hoe je het kunt herstellen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Lopen is makkelijk, je doet het al bijna je hele leven. Je zet simpelweg de ene voet voor de andere. Maar als stappen niet hetzelfde zijn bij elk been, dan loop je asymmetrisch. Op deze manier lopen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit is hoe je erachter komt of je asymmetrisch loopt en wat je eraan kunt doen.

Lees ook: Hardlopen in de regen: wel of niet doen?

Loop ik recht?

Asymmetrisch lopen houdt in dat de stappen die je zet niet gelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld met een been grotere stappen zetten dan met het andere been, of je blijft langer op het ene been leunen dan op het andere been. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een verschil in lengte tussen de benen, pijn of je postuur.

Om te checken of je recht loopt, heb je alleen een IPhone nodig met IOS 15 of nieuwer. Ga een stukje wandelen en neem je telefoon mee. Je kunt deze het beste aan de voorkant van je lichaam dragen op heuphoogte. Je kunt je telefoon daarom het beste in een heuptasje meenemen. Zodra je thuis bent kun je je Gezondheid app openen om je wandel statistieken te bekijken. Ga naar Wandelstabiliteit. Hier zie je een schatting van je stabiliteit tijdens het wandelen. Dit wordt aangegeven als 'normaal', 'laag' of 'zeer laag'. Wanneer je buiten de categorie normaal valt, is er werk aan de winkel.

Waarom is recht lopen belangrijk?

Lopen doen we veel in het dagelijks leven. Asymmetrisch lopen kan dan ook veel invloed hebben op je lichaam. Zo kan het leiden tot pijn, bijvoorbeeld in je rug. Daarnaast heb je ook minder balans en kan er sneller iets misgaan tijdens het wandelen. Ook ga je minder efficiënt lopen. Je raakt sneller uitgeput omdat je lichaam harder moet werken om beide benen mee te krijgen.

Hoe herstel ik asymmetrisch lopen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je weer recht gaat lopen. We benoemen er een paar.

Werk aan je lenigheid

Goed rekken en strekken is goed voor je spieren. Om weer recht te gaan lopen is het goed om de spieren in je benen, heupen en billen goed te stretchen om de zoveel tijd. Om te zien welke kant van je lichaam het loopprobleem veroorzaakt kun je gaan zitten op een stoel en je benen omhoog bewegen. Komen beide benen tot dezelfde hoogte of kost dit bij het ene been meer moeite? Dan is dit het been waar je op moet focussen.

Werk aan je balans

Je balans verbeteren kan ook helpen met het herstellen van je asymmetrische loopje. Pak eens een balansbord in de sportschool op en ga hier wat balansoefeningen mee doen.

Let op je voeten

Als je asymmetrisch loopt, heb je dit waarschijnlijk niet door. Door je voeten eens in de gaten te houden tijdens het lopen, kun je het probleem misschien oppikken. Doe je best om tijdens het lopen je voeten paralel te houden. Doe dit een tijdje en hou je Gezondheid app in de gaten om te zien of het helpt. Zorg er alleen wel voor dat je oplet waar je loopt.

Bezoek een dokter

Mogen al deze methodes niet helpen, dan is er misschien een ander onderliggend probleem. Een dokter bezoeken is dan het beste wat je kunt doen.

Lees ook: Een verzwaringsdeken: wat is het en waarvoor gebruik je het?