Dit zijn alle goede redenen om de sportschool te skippen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Als je meer wil sporten, heb je doorzettingsvermogen nodig om dit vol te houden. Jezelf naar de sportschool slepen is niet altijd even makkelijk, maar als je het echt wil zijn excuusjes niet welkom! Toch zijn er een aantal situaties waarbij het juist beter is om niet te sporten. Dit zijn alle goede redenen om de sportschool te skippen.

Lees ook: Hardlopen in de regen: wel of niet doen?

Je bent ongesteld

Als je ongesteld bent, is sporten niet per se iets waar je zin in hebt. Je lichaam doet pijn en je voelt je niet fit. Wanneer je ongesteld bent, is het goed om je lichaam rust te gunnen. Je baarmoeder is hard aan het werk en dat merk je aan je humeur en de pijn die je ervaart. Als je je niet goed genoeg voelt om te gaan sporten, ga dan ook lekker niet. Als je wel wil sporten tijdens je menstruatie, kun je je work-out iets anders aanpakken. Doe bijvoorbeeld dingen als yoga of pilates. En wees niet te hard voor jezelf als de zware gewichten iets minder makkelijk omhoog komen in deze periode.

Je voelt je ziek

Als je ziek bent, moet je je lichaam laten rusten. En met ziek zijn bedoelen we niet alleen griep en hoge koorts. Ook als je je gewoon even niet lekker voelt, is dat een prima reden om je rust te pakken. Als je ziek bent heeft je lichaam rust en tijd nodig om te herstellen. Wanneer je jezelf dwingt om alsnog actief te zijn, is er een kans dat je alleen maar zieker wordt of langer ziek blijft. Blijf lekker in je bedje liggen dus!

Je hebt spierpijn

Spierpijn hebben is vervelend. En het kan je work-outs enorm in de weg zitten. Wanneer de pijn zo erg is dat het je beweging belemmert, dan kun je beter een extra rustdag pakken. Als je je oefeningen door de spierpijn niet meer goed uit kunt voeren, verhoog je het risico op blessures. Dus wanneer je door het huis moet waggelen van de spierpijn, kun je beter thuisblijven en op de bank kruipen.

Je bent al meerdere dagen achter elkaar geweest

Als je eenmaal een vaste routine hebt met sporten, heb je goed de smaak te pakken. Maar soms zakt je motivatie een beetje in. Dit hoeft niet per se erg te zijn. Wanneer je al een paar dagen achter elkaar bent geweest, mag je best even een rustdagje pakken. Rustdagen zijn ontzettend belangrijk. Op deze dagen kunnen je spieren goed herstellen van je work-outs. Dus als je het na drie dagen zwaar trainen even niet ziet zitten, dan is het prima om even thuis te blijven.

Je hebt er simpelweg even geen tijd voor

Soms zit het leven in de weg, daar is nou eenmaal niks aan te doen. Sporten is belangrijk, maar geef het geen prioriteit over andere belangrijke dingen in het leven. Het is niet erg om een keertje minder te sporten als jij daardoor meer tijd hebt om te werken, te studeren of leuke dingen te doen. Want ook leuke activiteiten zijn belangrijk en mogen best een keertje voorrang krijgen.

Je bent moe

Je herkent het vast wel: je wekker gaat maar je blijft op snooze drukken omdat je gewoon nog niet klaar bent om op te staan. Je bent overduidelijk erg moe op zo'n moment. Jezelf naar de sportschool slepen lijkt dan echt onmogelijk. Als je moe bent, is dat een teken dat je lichaam meer rust nodig heeft. Als dit het geval is, kun je best een extra rustdagje pakken, anders is de kans groot dat je moeheid blijft hangen en deze situatie zich steeds herhaalt. 

Lees ook: Je work-out is niet compleet zonder een foam-roller: dit is waarom je er eentje nodig hebt