Je work-out is niet compleet zonder een foam-roller: dit is waarom je er eentje nodig hebt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Tijdens het sporten ben jij hard aan het werken om sterker te worden, je zet je spieren flink aan het werk! Een cooling-down doen na het sporten is altijd aan te raden. Je hebt je spieren veel gebruikt en dus moet je ze even goed laten afkoelen na je work-out. Stretchen is een goede manier om dit te doen. Een foam-roller is de beste tool om te gebruiken tijdens het stretchen, dit is waarom je er eentje nodig hebt.

Lees ook: Geen motivatie om naar de sportschool te gaan? Met deze tips ga je altijd

Je spierpijn wordt er minder erg door

Goed rekken en strekken helpt bij het voorkomen van heftige spierpijn. Je maakt je spieren goed los na heftige inspanning en daardoor zullen ze beter herstellen. Door een foam-roller toe te voegen aan je work-out kom je bij ieder plekje en sla je niks over. Voor een fijne foam-roller hoef je niet ver te zoeken, veel sportmerken hebben er eentje en ze hoeven ook niet duur te zijn! Deze van Silvergear is bijvoorbeeld top!

Het voorkomt blessures

Blessures kunnen door veel dingen ontstaan. Met een foam-roller zul je dus niet alle blessures kunnen voorkomen. Maar door je spieren ermee op te warmen voor je work-out, kun je makkelijker je oefeningen uitvoeren. Door niet in de juiste houding te staan tijdens een oefening, kun je vervelende blessures oplopen. Wanneer je spieren goed opgewarmd zijn, zul je hier minder last van hebben. Je bent flexibeler, minder stijf en dus beter in staat om je lichaam in de juiste positie te zetten. Nooit meer een zere rug na het deadliften dus!

Het dient als een mini sportmassage

Naast dat het veel voordelen heeft voor je spieren, kan het ook gewoon ontzettend fijn voelen om je rek en strek oefeningen met een roller te doen. Zie het als een mini sportmassage die je zelf uitvoert. Hiermee haal je al die vervelende knopen uit je spieren. Wel moeten we toegeven dat de roller gebruiken niet altijd even ontspannend is. Als je spieren echt vastzitten, zal het gelukkig wel zorgen voor veel opluchting achteraf!

Je kunt er soepeler door bewegen

Hoe lenig je bent heeft veel invloed op je work-outs, maar ook op je dagelijks leven. Je moet vast weleens bukken of door je hurken zakken bijvoorbeeld. Met een foam-roller rekken en strekken zorgt ervoor dat je langzaamaan steeds leniger wordt. Dit helpt je bij je work-outs omdat je hierdoor sommige oefeningen makkelijker uit kunt voeren. En zeker in het dagelijks leven is het ideaal! Een foam-roller aanschaffen is dus niet alleen nuttig voor als je veel sport.

Lees ook: Gezonder leven in 2023: 5 tips voor beginners in de sportschool