Gezonder leven in 2023: 5 tips voor beginners in de sportschool

Sport & gezondheid door Maya Luz

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Aan het begin van een nieuw jaar streven veel mensen ernaar om meer te gaan sporten. Maar als je nieuw bent in de sportschool, kan dit best intimiderend zijn. Ben jij dit jaar van plan om echt meer te gaan sporten? Met deze vijf tips hoef jij je abonnement niet op te zeggen in februari!

Lees ook: Het nieuwe jaar in met een kater? Zó voel jij je snel weer beter

Ga met iemand samen sporten

Samen sporten is handig als je net begint, dit heeft meerdere redenen. Als je samen sport met iemand die al bekend is in de sportschool, kan die persoon je alles laten zien en kun je van ze leren. Ze kunnen je laten zien hoe de apparaten werken, welke oefeningen je waar kunt doen en waar ze goed voor zijn. Daarnaast kan samen sporten dienen als een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Als gebrek aan motivatie er bij jou voor zorgt dat je afhaakt, is samen gaan ideaal. Dan heb je tenslotte iemand die je meesleurt als je zelf liever in bed blijft liggen. En als laatste voordeel: samen sporten is leuk en gezellig! Op deze manier kun je sporten leuk gaan vinden, wat zeker goed is als je voorheen een hekel had aan de gym. 

Stel realistische doelen op

Als je enthousiast bent en gelijk wil gaan knallen in de sportschool, is de kans groot dat je te hoge verwachtingen van jezelf krijgt. Je wil iedere dag gaan, je wil direct een uur kunnen rennen of direct zware gewichten kunnen tillen. Wanneer je erachter komt dat dit niet lukt, word je geconfronteerd met teleurstelling. Wees daarom realistisch. Bouw je doelen langzaam op. Het is oké om niet direct alles te kunnen en niet direct een marathon te kunnen rennen. Wees daarnaast ook niet te streng voor jezelf als het gaat om hoe vaak je gaat. Kijk goed naar hoe vaak je zou willen gaan en naar wat voor jou haalbaar is. Neem ook vooral genoeg rust! Rustdagen zijn net zo belangrijk als je gymdagen. Mocht jij jouw doelen sneller behalen dan verwacht, dan kun je de lat altijd hoger leggen.

Vorm is belangrijker dan hoog gewicht

Hiermee borduren we even voort op het laatste punt. Als je begint met gewichtheffen, is het verleidelijk om direct hoge gewichten te willen pakken. Je loopt in de sportschool tussen allemaal sterke mensen en dat kan best intimiderend zijn. Maar onthoud dat het veel belangrijker is om de oefening goed uit te voeren, dan dat je direct met hoog gewicht gaat trainen. Wanneer je een oefening niet goed uitvoert, loop je meer risico op blessures. Voer daarom eerst de oefening uit met laag gewicht, of soms zelfs helemaal zonder, en bouw daarna langzaam het gewicht op. Je kunt ook eerst het aantal herhalingen opbouwen voordat je meer gewicht pakt. Nogmaals: je hoeft niet direct alles te kunnen!

Wees lief voor jezelf

Als je doelen voor jezelf opstelt, moet je soms een beetje streng voor jezelf zijn. Je moet jezelf uit bed slepen om naar de sportschool te gaan en je moet jezelf pushen om nog die ene set te doen. Maar wanneer je merkt dat iets niet lukt, dan is het echt niet erg om lief te zijn voor jezelf. Je hoeft bijvoorbeeld niet met intense spierpijn rond te lopen na iedere work-out. Je hoeft ook niet iedere work-out volledig tot het uiterste te gaan. Maak je work-out haalbaar en leuk voor jezelf. Als je een dagje wat minder lang sport, is dit echt niet het einde van de wereld. Daarnaast is het ook erg belangrijk om je spieren bij te laten komen. Wanneer je last hebt van spierpijn die ervoor zorgt dat je niet meer goed kunt bewegen, dan kun je beter een extra rustdagje pakken.

Investeer in leuke sportkleding

Als laatste tip kun je jezelf motiveren door te investeren in leuke outfits om naar de sportschool te dragen. De sportschool hoeft absoluut geen modeshow te zijn, maar wanneer je een mooie nieuwe legging of een fijne sport beha draagt, zal je merken dat je motivatie toeneemt. Investeer daarnaast ook in goede schoenen en zorg ervoor dat al je sportkleding comfortabel zit. Naast sportkleding kun je ook kijken naar leuke bidons, handdoekjes en andere accessoires!

Lees ook: Duurzamer leven in 2023: dit zijn de groenste goede voornemens voor het nieuwe jaar