Duurzamer leven in 2023: dit zijn de groenste goede voornemens voor het nieuwe jaar

De maatschappij door Maya Luz

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dit is de tijd om goede voornemens voor jezelf te bedenken. Veel mensen willen meer gaan sporten in het nieuwe jaar, gezonder gaan eten of verantwoordelijker met geld omgaan. Maar in 2023 kun je naast voor jezelf, ook voor de planeet betere keuzes maken. Dit zijn de groenste goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Lees ook: Even iets anders dan oliebollen: de lekkerste nieuwjaarssnacks

Eet minder vlees

We hebben in 2022 allemaal de boerenprotesten meegekregen. We zitten in een stikstofcrisis en het houden van vee draagt hieraan bij. Vlees is dus niet altijd de meest groene keuze. Probeer daarom in 2023 eens wat minder vlees te eten. Alhoewel dit ook kan, hoef je absoluut geen vegan of vegetariër te worden om een verschil te kunnen maken. Om dit goede voornemen vol te houden, kun je bijvoorbeeld een dag in de week kiezen waarop je helemaal geen vlees eet. Of probeer eens wat vaker een vleesvervanger!

Koop/gebruik minder plastic

De supermarkt ligt vol met plastic. Ontzettend veel producten worden erin verpakt en dus is het moeilijk om het helemaal te vermijden. Toch kun je het wel minderen. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare zakjes voor je groenten en fruit. Kies producten die worden verkocht in glazen potten, blik, of in een verpakking van karton wanneer je deze optie hebt. Wanneer je erop gaat letten, zul je merken dat je best veel plastic uit je winkelwagen kunt laten. Vergeet ook je herbruikbare boodschappentas niet.

Stap over op groene producten

Dagelijks gebruik je waarschijnlijk een aantal (of veel) producten om jezelf mee te verzorgen. Denk aan je skincare, make-up, haarverzorging en tandpasta. Veel van deze producten worden verpakt in plastic en bevatten vaak ook ingrediënten die niet erg goed zijn voor de planeet. Probeer daarom in 2023 langzamerhand de overstap te maken naar groenere producten. Denk bijvoorbeeld aan een shampoobar, een bamboe tandenborstel of een metalen scheermesje. Voor producten als make-up of skincare kun je op zoek gaan naar merken die vegan en natuurlijke ingrediënten gebruiken en bijvoorbeeld gebruik maken van milieuvriendelijke verpakkingen. Als je de overstap wil maken, maak dan eerst de producten op die je al hebt. Het weggooien van producten die je nog kunt gebruiken is natuurlijk zonde!

Eet minder zuivel

Eerder werd vlees al benoemd, maar ook zuivel is niet altijd een groene keuze. Veel van ons zijn dol op kaas, en we gaan je natuurlijk niet vertellen dat je hier niet meer van mag genieten in het nieuwe jaar. Als je het niet ziet zitten om zuivel helemaal op te geven, kun je bijvoorbeeld wel de overstap maken naar havermelk voor in de koffie. Ook kleine handelingen maken een verschil. Niet ieder goede voornemen hoeft een grotere verandering te zijn.

Koop je groenten en fruit lokaal

Veel groenten en fruit moeten geïmporteerd worden vanuit het buitenland. Dit komt doordat die soort hier bijvoorbeeld niet kan groeien, of omdat ze hier niet in het seizoen zijn. Voedsel dat geïmporteerd moet worden, neemt veel extra CO2-uitstoot met zich mee. Kijk daarom eens op de labels van groente en fruit om te zien waar het eigenlijk vandaan komt. Probeer wat vaker de dingen te pakken die uit Nederland komen en die nu goed kunnen groeien omdat het een goed seizoen ervoor is. Hierdoor kun je ook nog eens je eetgewoonten wat afwisselender maken, je eet dan namelijk met de seizoenen mee. Dit goede voornemen heeft dus meerdere voordelen!

Lees ook: Dit zijn de beste tijden om te slapen als je fris en fruit wakker wil worden