Vegan met de feestdagen: zo ga je om met opmerkingen tijdens het kerstdiner

De maatschappij door Maya Luz

Dit weekend kunnen we met de hele familie aan tafel voor het kerstdiner. Het is een avond vol gezelligheid, maar als je vegan bent is het soms ook een avond vol irritatie. Sommige familieleden vinden namelijk wat van jouw lifestyle en dat moeten ze natuurlijk even uiten. Dit is hoe je omgaat met opmerkingen tijdens het kerstdiner als je vegan bent.

Lees ook: Met deze tips pak jij cadeautjes in als een pro

Wees discreet

Voordat je aan tafel gaat zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je familieleden beginnen over jouw vegan maaltijd. Wanneer het kerstdiner bij iemand anders thuis plaatsvindt, kun je van tevoren alvast met die persoon overleggen over wat een handige aanpak is voor jou met eten. Neem je zelf iets mee? Of zorgt je familielid voor gerechten die jij ook kunt eten? Dit tweede is vooral handig, want dan valt het een stuk minder op dat je 'anders' eet dan de rest van de tafel. Het vooraf bespreken wat het plan is, is vooral fijn omdat je dan tijdens de avond zelf het er niet over hoeft te hebben. Het is geen big deal en zo zie jij het ook niet.

Beantwoord vragen, maar geef grenzen aan

Mocht het toch zo zijn dat die ene oom zijn mond niet kan houden, ga er dan vooral rustig op in. Vragen beantwoorden is geen probleem, zo lang ze geen grenzen over gaan. Wanneer dit wel gebeurt kun je dit aangeven en verder niet meer ingaan op het onderwerp. Je kunt het onderwerp veranderen door bijvoorbeeld iemand anders aan tafel een vraag te stellen. Het is tenslotte onbeleefd om door iemand heen te praten. Je legt hiermee de focus op iemand anders zodat jij rustig kan genieten van je plantaardige maaltijd.

Ga niet in discussie

Het kan soms zo verleidelijk zijn om met iemand in discussie te gaan die onzin uitkraamt over jouw lifestyle, maar met kerst is dit niet zo handig. De opmerkingen komen op deze avond gewoon even niet binnen. Doe alsof je ze niet hoort en ga in gesprek over iets anders. Als je de ander geen aandacht geeft, zullen ze waarschijnlijk vanzelf de lol er niet meer van inzien en stoppen met proberen om een discussie te starten.

Maak grapjes terug

Naast discussies zullen er waarschijnlijk ook een hoop grapjes gemaakt worden aan de eettafel met kerst. Grapjes kunnen natuurlijk leuk zijn en als ze niet vervelend, zijn kun je er gewoon om meelachen. Soms is het niet erg om jezelf niet al te serieus te nemen. Maar als een grapje toch niet door de beugel kan, kun je in plaats van boos worden ook een grapje terug maken. Als zij iets te zeggen hebben over jouw maaltijd, kan jij best iets zeggen over wat zij op hun bord hebben toch? Zolang je hier geen onnodige schade mee aanricht mag je best een keer terugbijten. Zie het simpelweg als een koekje van eigen deeg.

via GIPHY

Lees ook: Kerstdecoratie: dit zijn de mooiste items om de kersttafel mee te versieren