Two-spirit: wat is dat?

De maatschappij door Juliët

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat het betekent als je je identificieert als two-spirit? Het eerste wat je moet weten is dat deze term uitsluitend gebruikt mag worden door inheemse volkeren. Als niet native bent dan ben je geen two-spirit. Maar wat is two-spirit nou precies? Wij leggen je het uit.

Two-spirit

Zoals de naam al zegt is het een persoon met twee geestelijke. Two-spirits kunnen vrouwelijk-vrouwelijk, vrouwelijk-mannelijk, mannelijk-mannelijk of mannelijk-vrouwelijk zijn. In de term LGBTQ2 zie je ook de '2' van 'twee geesten' staan. Binnen de inheemse cultuur staan tweegeestelijke mensen hoog aangeschreven. Ze zouden speciale kwaliteiten hebbendie in een belangrijke rol binnen de samenleving spelen. Denk aan bemiddelaars, verzorgers of vuurwachters. Two-spirits blijven een belangrijke rol spelen binnen hun gemeenschap en vooral in grote inheemse kringen.

 

Het verschil

Er bestaat een verschil tussen tweegeestig zijn en queer, halfgender, bigender of genderfluid. Eigenlijk is two-spirit een overkoepelende term die alle gender- en seksuele diversiteti omvat buiten de klassieke binaire geslachten. Vanwege het getal twee wordt de term vaak door elkaar gebruikt met bigender, demigender of genderfluid. Oftewel hoe mensen zich identificeren als ze zich ervaren in meerdere geslachten. Om maar met de deur in huis te vallen. Two-spirit is echt puur een benaming die gebruikt wordt vanuit de Indiaanse gemeenschap.

 

Gemeenschap

Binnen de gemeenschap spelen tweegeestige mensen een belangrijke rol. Zijn er eigenlijk nog echt mensen die zich identificeren als two-spirit? Jazeker! Vandaag de dag zijn er nog steeds inheemse mensen die zich identificeren als twee-geesten. De verhalen die de inheemse bevolking vertellen zijn een voorbeeld van kracht, moed en dapperheid. Toch is het niet zo dat alle two-spirits zich op dezelfde manier uitdrukken. Er bestaat niet één manier. Het kan zo zijn dat iemand zich graag als een vrouw zou kunnen kleden om de vrouwelijke kant te uiten, maar eigenlijk tegelijkertijd ook de mannenlijke kant wil tonen. Net als de trotsvlag bestaat er ook een vlag met twee geesten. Deze is speciaal voor de two-spirits. Een traditionele regenboogvlag met twee veren middenvoor. Deze symboliseren zowel mannelijke als vrouwelijke identiteiten

 

Identificeren

Soms kan het lastig zijn voor jongere mensen om een bepaalde balans te vinden tussen mannelijke en vrouwelijke kanten. Wees dan vooral niet veroordelend, ga ze juist allebei verkennen. Luister naar elkaars verhalen. Jaarlijks zijn er ook verschillende two-spirit bijeenkomsten. Bezoek deze bijvoorbeeld een keer. Kom er zelf achter waar jij voor openstaat en hoe jij je zou willen identificeren.