Tweeslachtig: wat is dat?

De maatschappij door Anjali

Bij de geboorte van een kindje wordt het geslacht bepaald door het geslachtsdeel. Maar wist je dat sommige mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken geboren worden? Dit noemen we op de wetenschappelijke manier 'tweeslachtig', ook wel 'intersekse' genoemd.

Tweeslachtig en intersekse

'Hermafroditisme' of 'tweeslachtigheid' wordt ook vaak 'intersekse' genoemd. Deze personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Zo heeft iemand bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Ook kan iemand geboren zijn met een vulva en een grotere clitoris, die op een penis lijkt. Andere personen hebben wel de volgroeide geslachtsdelen van één geslacht, maar hebben ook een mix van mannelijke en vrouwelijke hormonen, chromosomen of genen. Tweeslachtigheid komt dus op vele manieren voor. Het is niet iets van fysieke pijn veroorzaakt, ongezond is of moet worden genezen.

Hermafrodiet

Vroeger (en af en toe nog steeds) werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Dit stamt af van de oud-Griekse god Hermaphroditus, die zowel borsten als een penis had. Deze term gebruiken we nu nauwelijks.

Tweeslachtig versus transgender

Intersekse, of tweeslachtigheid, is niet hetzelfde als transgender of transseksueel. Zo zijn transgender personen als een ander geslacht geboren dan ze zich voelen, of voelen meerdere geslachten of juist geen één. Hierbij hoort soms gelsachtsverandering, maar dat hoeft niet. Intersekse personen hebben een combinatie van verschillende geslachtsdelen, hormonen of genen. Toch voelen de meesten zich man of vrouw.

Bepaling van geslacht

Aan een baby die als intersekse geboren wordt, zie je niet altijd of het een jongetje of meisje is. Vroeger bepaalden de ouders kort na de geboorte of hun kindje een jongen of een meisje werd. Al snel kregen deze baby's operaties om volledige geslachtsdelen te maken en overige te laten verwijderen. Nu wachten ouders hier vaak mee tot het kind zelf kan bepalen wat zij willen zijn.

Seksualiteit

De meeste intersekse personen voelen zich man of vrouw, en sommigen voelen zich tussen man en vrouw in. Het is ook mogelijk dat ze zich met geen van beiden identificeren. Net als andere mensen, nemen intersekse personen soms andere seksualiteiten aan: ze kunnen homo, lesbisch, hetero, bi, pan, aseksueel en nog veel meer zijn. Intersekse is dus geen aparte seksuele voorkeur.

Voornaamwoorden

Zolas eerder benoemd, voelen intersekse personen zich man, vrouw, beide, geen van beide of iets heel anders. Het verschilt dus per persoon hoe je diegene aanspreekt. Heb hier respect voor en houd rekening met de voornaamwoorden die voor deze persoon van toepassing zijn. Mocht je vergeten hoe zij aangesproken willen worden, probeer dit op een respectvolle manier aan te kaarten. Het draait vooral om wederzijdse respect en acceptatie.