Mama / Zwanger
Zwanger

'Abortus mag als geslacht baby tegenvalt'

Reageer 0
Wij vrouwen zijn baas in eigen buik. Ode aan de Dolle Mina’s. Maar in het Verenigd Koninkrijk maken ze het wel heel dol. Daar verkondigde de grootste abortuskliniek ter wereld dat abortus mag, indien het geslacht je niet bevalt.
 
Als het aankomt op baby’s en het op de wereld zetten ervan, zijn wij vrouwen absoluut het übergeslacht. Alleen bij macht hoort ook zoiets als verantwoordelijkheid en daar zijn we soms nog niet aan toe. Een baby vergt natuurlijk, naast een big ass dosis aan liefde, ook de nodige offers. Je krijgt ineens de taak een kind op te voeden en ervoor te zorgen.
 

Recht op abortus
Elke maand zijn we druk in de weer met kilo’s tampons en altijd zijn wij vrouwen de pineut als het gaat om anticonceptie. Ooit gehoord van een man die aan de pil moet of een spiraaltje ingeschoten krijgt? Precies, we krijgen een hoop te verduren. Het minste waar we dan recht op moeten hebben, is een abortus als er een ‘ongelukje’ gebeurt. Tenminste, daar is ooit in het hippietijdperk door de Dolle Mina’s keihard voor gevochten.
 
Toch blijft het onderwerp abortus een puntje van discussie, want abortus is een machtig wapen. Doordat iedereen van deze mogelijkheid gebruik mag en kan maken, sta je als vrouw voor de keuze: houd ik het kindje of niet?

In sommige gevallen, een verkrachting of een tienerzwangerschap bijvoorbeeld, valt er wat voor te zeggen als een vrouw kiest voor abortus. Maar wat als het geslacht van je ongeboren baby je niet bevalt? Is het dan ook gerechtvaardigd om een abortus te plegen?
 

Abortus mag als geslacht tegenvalt
Volgens Ann Furedi, hoofd van de grootste abortuskliniek in het Verenigd Koninkrijk, wel. Afgelopen week deed ze nogal een controversiële uitspraak over wanneer je wel of niet abortus mag plegen. Kort samengevat vindt Ann dat abortus ook mag wanneer de ouders het geslacht van de ongeboren baby vinden tegenvallen.
 
Dit zei ze na de uitspraak van de rechter in de zaak tegen twee dokters die abortus uitvoerden toen de moeder hoorde dat ze een dochtertje kreeg. Daar had ze niet op gerekend waarop de dokters het kindje voor haar weghaalden. De rechter besliste uiteindelijk dat de dokters niet worden vervolgd. Tot opluchting van Ann Furedi.
 
Gender abortion
“Een dokter die een abortus uitvoert na een verkrachting breekt de wet niet meer of niet minder dan een arts die toezegt om een zwangerschap te beëindigen op grond van sekseselectie. De abortuswet is muisstil als het op gender aankomt, net als bij verkrachting”, vertelt Ann aan The Telegraph.
 
In het Verenigd Koninkrijk is een grote discussie hierover losgebarsten. Een gender abortion, zoals het daar wordt genoemd, gaat volgens velen een brug te ver. Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover.
 
Mag een vrouw abortus plegen als het geslacht van het kindje niet bevalt? Of vind jij het niet kunnen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 20 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Ik heb nooit begrepen waarom het feit dat sommige mensen geen kinderen kunnen krijgen, een overweging moet zijn voor een vrouw om geen abortus te plegen. De overweging is vrijwel altijd gebaseerd op psychische of fysieke gevolgen voor de vrouw, waar ik persoonlijk niets tegen in kan brengen.
  Voor de wens voor een kind met blauwe ogen en blond haar zou ik me eens verdiepen in genetische dominantie, dat zal teleurstellingen voorkomen.
  Het is natuurlijk enorm moeilijk om grenzen te stellen aan de omstandigheden waar een abortus wel of niet zou mogen (wettelijk gezien) omdat het een persoonlijke aangelegenheid is die moeilijk is af te kaderen. Alle redenen zijn acceptabel, omdat abortus nu eenmaal is goedgekeurd bij wet om de simpele reden dat de gezondheidsrisico's bij illegaal uitgevoerde abortussen groot zijn. Het morele aspect ligt meer bij de vrouw die een foetus weg laat halen vanwege geslacht. En daar ligt egoïsme en verwendheid aan ten grondslag.

 • 076kleding

  Heb persoonlijk niets tegen abortussen maar dit vind ik wel erg ver gaan. Je wilt een kindje maar het kindje moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ik zou het nog snappen als het kindje een ernstige handicap blijkt hebben, maar geslacht?

 • Anoniem

  Dat ik erachter kwam dat ik zwanger was wilde ik dolgraag een jongetje, ik zag het al helemaal voor me wat zijn naam zou zijn hoe ik die babykamer wou inrichten. Als hij wat ouder zou zijn lekker voetballen met papa.
  En toen was ik 20 weken zwanger kreeg een echo en wat denk je? Een meisje..

  Ik hebben liggen huilen van vreugde, niet omdat het een meisje was maar gewoon omdat ik mij op dat moment besefte dat het enige wat belangrijk is is dat je kindje gezond is.

  Nu heb ik een prachtige dochter van 8 maanden die ik voor niks in de wereld zou willen ruilen.

  En als ik nog een keer zwanger raak zou het me helemaal niks uitmaken wat het wordt zolang het maar gezond is

 • Anoniem

  Beste Cheyenne,

  Heel interessant dat je een paper hebt geschreven over dit onderwerp, dat heb ik ook een aantal jaren geleden gedaan. Ik vraag me in de eerste plaats af wat je studeert. Als dat rechtsgeleerdheid is, zou ik me afvragen of je wel het juiste pad bent ingeslagen. Om te beginnen heeft men in NL (en gelukkig in een relatief groot deel van de rest van de wereld) de vrijheid om zijn/ haar mening te uiten. Staat nota bene in de Grondwet. De mening van mensen die tegen abortus zijn, moet je dus respecteren. Discussiëren over dit soort beladen onderwerpen kan goed zijn, maar mensen die een andere mening toebedeeld zijn de les lezen, is gewoon niet oké.

  Het feit dat er op juridisch vlak niet veel tegen abortus in te brengen is, brengt mij bij het tweede punt. Want ondanks dat een embryo/foetus geen juridische status heeft, heeft het in mijn optiek zeer zeker WEL een morele status. Dat je stelt dat een embryo deze status niet heeft, is dus jouw mening. Dat is prima, mag je hebben, maar ga aub niet je mening verkondigen als een voldongen feit.

  Om op het artikel zelf in te gaan: ik vind het goed dat we in Nederland de mogelijkheid hebben om abortus te plegen maar ik vind het echt te ziek voor woorden dat je abortus zou plegen vanwege het geslacht. Natuurlijk kun je je afvragen of een jongetje gelukkig is in een gezin dat liever een meisje had gehad of andersom, maar ik vind het verschrikkelijk dat er mensen zijn die kinderen krijgen als iets vanzelfsprekends zien en willen kiezen voor een meisje of jongen, terwijl er zoveel mensen zijn die geen of moeilijk kinderen kunnen krijgen.

  En even totaal los van de ethiek: hoe zou de verdeling man-vrouw eruit gaan zien als men massaal gaat kiezen voor een geslacht? Zitten we straks bijvoorbeeld met een overschot aan meisjes omdat die over het algemeen intelligenter zouden zijn, of juist met jongens omdat die beter zouden zijn in leiden?

 • Menno

  De Engelsen zijn en blijven een vreemd volk, maar als je zwanger blijkt te zijn van een Dolle Mina dan begrijp ik wel dat je het voortijdig uit je leven wilt bannen.

 • ShirleyA

  Ik vind het ronduit belachelijk dat dit mogelijk is. kind is kind.

 • Anoniem

  Ik heb nu voor de derde keer abortus gepleegd, want ik wil perse een meisje met blond haar en blauwe ogen... M'n vriend is wel aan de donkere kant, maar ik wil gewoon dat mijn gen overheerst weetje.. Dat mag ik toch ook lekker zelf weten. Ik vind het best normaal dat ik 10 kinderen vermoord voordat ik het 'perfecte' kindje krijg. Wish me luck!

 • -:+:-

  @Cheyennex & Anoniem 19 sept om 19:05:23
  Jullie hebben het prachtig verwoord. Het staat ook al in de inleiding: de vrouw is baas over eigen buik.
  'Wie zijn jullie om te oordelen over zoiets persoonlijks' & 'heb je oordeel niet te snel klaar' vind ik prachtige qoutes van anoniem.

 • Anoniem

  @ Cheyennex
  De opmerking '(ga nu alsjeblieft als een noob niet met iemand die er verstand van heeft in discussie, dan kom je alleen maar dommer over)' is te arrogant voor woorden. Na 1 papertje ben je opeens een expert? Voor iemand die er een 'heel' paper over geschreven heeft, kom je bij mij zelf over als een domkop.

  Mensen met een gezond verstand weten dat dat t een gok wordt of je een jongen of een meisje krijgt.
  Abortus plegen omdat het niet het gewenste geslacht is....nou als je daar psychische problemen van krijgt kun je beter helemaal niet aan kinderen beginnen.
  Er zijn zoveel vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, of foetussen/baby's met aangeboren afwijkingen zijn, miskramen met div zwangerschapduren... als je dan niet beseft dat je gelukt heb dat je zwanger kan worden en je kindje ook nog gezond is.....
  Nee deze reden voor abortus is echt een nogo en eigenlijk vind ik dat zowel arts als moeder beboet moeten worden.

 • Knotjeee

  ''De vrouw is altijd de baas, en het kind heeft geen rechten en geen morele status. ''

  Sorry Cheyennex, maar ik vind wel degelijk dat een kind een recht zou moeten hebben, namelijk het recht om geboren te worden.
  En daar hoef je geen studie naar abortus voor gedaan te hebben, dat heet menselijkheid.

 • Anoniem

  Dit blijft een heel grijs gebied. Iedereen kan nu wel zeggen dat een van de weinige legitieme redenen om een abortus uit te voeren bijvoorbeeld een verkrachting is, maar dat vind ik dan zelf weer redelijk ziek.
  Iedere vrouw is baas over eigen buik. Ook de vrouw die misschien liever een jongetje dan een meisje heeft. De vrouw die liever geen gehandicapt kindje krijgt. De vrouw die überhaupt geen kinderwens heeft. De vrouw die er niet klaar voor is. Ook de vrouw die er gewoonweg geen zin in heeft.

  Wie zijn jullie om te oordelen over zoiets persoonlijks? Voor zover ik kan lezen zie ik niets over een illegale abortus (abortus wanneer het legaal gezien niet meer mag vanwege de tijd). Dit wordt natuurlijk gigantisch uitvergroot. Ik geloof ook niet dat je per se een legitieme reden moet opgeven als je een abortus "aanvraagt".

  Maar goed, wat ik wil zeggen is, je weet nooit hoe je reageert als je in zo'n situatie zit. Heb je oordeel dus ook niet te snel klaar...

 • Menina

  absoluut een brug te ver. ik vind dat heel erg. Bij verkrachting begrijp ik het heel goed, want het lijkt me voor het kind vreselijk om erachter te komen dat je niet uit liefde geboren bent maar uit een regelrechte misdaad. Maar wanneer je niet tevreden bent over het geslacht van het kind, deal with it. Er zijn honderden mensen die een kind willen en het lukt niet, als er niks met je kind is maar je hebt liever een meisje moet je even achter je oren gaan krabben aan wie het dan precies ligt.

 • evelineee

  Cheyennex vraag me dan toch echt af hoe je lichamelijk letsel zou kunnen krijgen bij wel een jongetje en niet een meisje, of andersom.
  En hoe zit dat dan bij psychisch letsel, een vrouw met angst voor mannen en daarom geen zoontje zou willen? of een vrouw met angst voor vrouwen en daarom geen dochter?
  Psychisch letser bij verkrachting bijvoorbeeld kan ik me indenken, en lichamelijk letsel bij zeer hoge medische problemen kan ik me ook nog indenken.
  Maar dat het ene geslacht wel lichamelijk/psychisch letsel maakt en het andere geslacht niet dat snap ik niet.

 • Cheyennex

  Oke, alle mensen, ga je even gedragen. Ik heb een heel paper geschreven voor mijn opleiding over abortus, en er is dus niet veel te zeggen tegen abortus, alle argumenten zijn invalid, behalve dat het ernstige psychische en lichamelijke schade aan de vrouw kan aanrichten. (ga nu alsjeblieft als een noob niet met iemand die er verstand van heeft in discussie, dan kom je alleen maar dommer over) Indien iemand abortus wilt plegen, moet er een afweging worden gemaakt of de voordelen tegen de nadelen opwegen. Wanneer een vrouw denkt dat ze zo veel lichamelijk of psychisch letsel aangericht zou krijgen wanneer zij een kind van een ongewenst geslacht krijgt, dan als ze het kind zou weg laten halen, dan moet ze het weg laten halen. De vrouw is altijd de baas, en het kind heeft geen rechten en geen morele status. De vrouw moet aan zichzelf denken, en aan niemand anders, want de enige die gevolgen eraan ondervindt is zij zelf (en de dokter die de behandeling uitvoert).

 • Anoniem

  Ook van veilige sex kan je zwanger worden. Ik heb 4 jaar geleden abortus gepleegd na zwanger te zijn geraakt terwijl ik braaf de pil slikte. Ik was op tijd voor de abortuspil, en ik heb geen seconde getwijfeld. Nog steeds denk ik er regelmatig aan, maar ik ben vooral opgelucht. Ik had het kindje niets kunnen bieden. Ik heb geen kinderwens, maar als ik die wel had zou het geslacht me echt niets kunnen uitmaken. Alsof meisjes leuker zijn dan jongetjes ofzo. Raar.

 • Kirst

  Wat erg! Dat zou echt verboden moeten worden zeg! Ben niet tegen abortus, maar wel als het gebeurt om dit soort idiote redenen

 • Daiss

  Wow, die heeft een hoofdstuk in het boek ' voortplanting' gemist zeg! nee, ik wilde graag een kindje met blauwe ogen ipv bruine, afgekeurd, doe maar weg! wat een onzin zeg! mensen beseffen echt niet meer wat een wondertje je op de wereld zet!

  Eigenlijk vind ik dat abortus alleen zou mogen als een vrouw bijvoorbeeld verkracht is. (ik kan me heel goed voorstellen dat het ontzettend pijnlijk is om in het koppie van je kleine het gezicht van je verkrachter te zien)
  Zelfs bij 'ongelukjes' vind ik in veel gevallen al niet dat een abortus kan: kies je voor onveilige sex: deal met de gevolgen! neem de verantwoordelijkheid voor je eigen acties.

 • Chantal

  Mensen die dit doen verdienen het niet eens om een kindje te krijgen. Wat Marleen zegt, als je echt graag een kindje wil, dan ben je al blij áls je een kindje kan krijgen. Dat is niet eens zo vanzelfsprekend. En dan moeilijk doen over iets onzinnigs als het geslacht?? Walgelijk, het zou per direct verboden moeten worden.

  Ik ben het er overigens wel mee eens dat de regels omtrent abortus ontzettend vaag zijn. Hier zou wat mee gedaan moeten worden om dit soort situaties te voorkomen. Ik vind abortus bij verkrachting inderdaad acceptabel, maar abortus vanwege het geslacht niet.

 • Marleen_S

  Ik wil zo graag kinderen (lees: heb al een kinderwens toen mijn Baby Born de prullenbak inging) dat een jongetje of meisje me niet uitmaakt. Om abortus te plegen als ik een meisje krijg, dat is toch abnormaal? Het is niet een paar schoenen waarover je kiest.

 • lieselotte1982

  Je bent echt ziek als je dat doet. Het spijt me. Ben blij dat je überhaupt een kindje kan krijgen. Dit zouden ze echt moeten verbieden! Wordt er gewoon naar van bij het idee alleen al.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen