Erin (39) was verslaafd aan sporten: “Ik stond acht uur per dag in de sportschool”

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De meesten van ons lukt het nog maar net om twee keer per week een uurtje sporten in ons drukke schema te proppen, maar voor Erin (39) was dat absoluut niet genoeg. Zij hing gemiddeld acht uur per dag aan de gewichten. Haar hele leven stond in het teken van sporten: ze was er compleet verslaafd aan. "Op een gegeven moment werd het steeds moeilijker om dat fijne gevoel na een training weer te krijgen, dus ging ik meer en meer sporten."

“Mijn sportverslaving begon toen ik 30 werd. Ik was altijd al best onzeker geweest over mijn lichaam en wilde daar verandering in brengen", vertelt ze aan Fox News. "Ik nam mezelf voor om fanatiek te gaan sporten. Dat zou er wel voor zorgen dat ik beter in mijn vel zou gaan zitten. Al na mijn eerste bezoek aan de sportschool was ik hooked. Ik voelde me meteen zelfverzekerder en had het gevoel dat ik de wereld aan kon! En naarmate de tijd vorderde bleef ik me goed voelen. Ook werden de eerste resultaten van het harde trainen zichtbaar. Mijn buik was voor het eerst van mijn leven strak en ook mijn armen waren geen kipfilets meer. Ondertussen kreeg ik van iedereen om me heen te horen hoe fantastisch ik eruit zag!”

Afspraken afzeggen

“Maar op een gegeven moment werd het steeds moeilijker om dat fijne gevoel na een training te weer te krijgen. Ik ging vaker trainen en kon daardoor weer even die ‘runners high’ vasthouden. Toch werd dat gevoel elke keer minder sterk. Ik begon afspraken af te zeggen om te kunnen sporten. Ik moest en zou die kick weer even voelen. En waar normale mensen weleens een training overslaan, kwam dat absoluut niet in mij op. Zelfs als ik ziek of geblesseerd was, ging ik nog naar de sportschool. Mijn vriendinnen gaven weleens aan dat ze het raar vonden dat ik niet een dagje kon overslaan, maar daar trok ik me niets van aan.”

"Op het hoogtepunt sportte ik elke dag gemiddeld acht uur. Ik stond om 4 uur op om voor mijn werk nog naar de sportschool te kunnen gaan en ging er direct na mijn werk weer naartoe. Als ik vrij was ging ik tussen de middag ook nog een keer. Ik schaamde me wel tegenover de sportschool, dus kocht ik drie abonnementen. Eentje voor in de ochtend, eentje voor in de middag en één voor ’s avonds. Zo konden de mensen daar niet zien hoe vaak ik sportte.”

Onvruchtbaar

“Het is moeilijk voor te stellen, maar te veel sporten is eigenlijk net zo slecht voor je gezondheid als helemaal nooit sporten. En op een gegeven moment begon ik dat te merken. Ik had last van een te hoge bloeddruk, een verhoogd risico op botontkalking en enorme schommelingen in mijn hormoonhuishouding, waardoor ik ook niet meer vruchtbaar was.”

“Het is trouwens niet zo dat je meteen bestempeld wordt als verslaafde als je dagelijks veel sport. Iemand die traint voor een marathon kan ook makkelijk 5 uur op een dag sporten. Het is de intentie erachter die het tot een verslaving maakt. Zo zei ik vaak afspraken met vriendinnen af en sloeg ik maaltijden over om in die tijd te kunnen sporten. Ik ken zelfs iemand die haar baan is kwijtgeraakt, omdat ze zo vaak te laat was doordat ze ’s ochtends nog even ging sporten en er dan niet meer mee kon stoppen.”

De toekomst

"In april dit jaar ben ik opgenomen voor mijn sportverslaving. Ik krijg goede hulp en het gaat nu redelijk goed met me. Ik heb geen idee hoe de toekomst er uit gaan zien, maar ik zie die toch hoopvol tegemoet."

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl.