6 tips om van je telefoonverslaving af te komen

Media door Laura_S
Ben jij ook zo verslaafd aan je telefoon dat het bijna op nomophobia begint te lijken? Lees: de angst om mobiel contact te verliezen. Dan wordt het de hoogste tijd om in rehab te gaan met onze tips!

Herken jij drie of meer van onderstaande symptomen? Dan heb je het goed te pakken. 

  • Je raakt in paniek als je batterij op is.
  • Je zit met je telefoon op de wc.
  • Je voelt vibraties in je zak terwijl je telefoon er niet eens in zit.
  • Als je ?s nachts wakker wordt ga je gelijk status updates checken.
  • Je gaat apps bekijken tijdens het avondeten in plaats van gezellig kletsen.
  • Je hebt je telefoon nodig als reminder, zonder je telefoon vergeet je alles.

Tijd om af te kicken van je smartphone met onderstaande tips!

1. Zet alle onzinnige notificaties uit
Wil je echt elke keer een geluidje horen als een e-mail krijgt, een mention op Twitter, als iemand je uitnodigt voor een massaal feest op Facebook of als een random player een woord naar je heeft gestuurd op Wordfeud? Nee, want na een tijdje word je helemaal kriegel van al die bliepjes. Houd alleen een geluid voor inkomende gesprekken of berichten, de rest is onzin!



2. Koop een horloge

Het handige van de smartphone is natuurlijk dat hij overal voor te gebruiken is, zo ook als klok. Maar elke keer als je je telefoon weer pakt om te kijken hoe laat het is, zie je ook weer dat je een WhatsApp'je hebt ontvangen van die verre vriendin en voor je het weet ben je weer hele gesprekken aan het voeren over die vervelende baas van haar. Als je gewoon een horloge om had werd je niet op deze manier afgeleid.

3. Stop hem weg
Heb je een tas bij je of heb je op je werk een bureaula? Stop 'm daar dan in. Als hij de hele tijd voor je neus ligt tussen je toetsenbord en computerbeeldscherm in, wordt het wel heel verleidelijk om erop te kijken. Hetzelfde geldt voor een film kijken op de bank, als je smartphone niet naast je ligt word je ook niet verleid om erop te kijken! 



4. Zet het geluid af en toe uit

Het klinkt misschien heel eng, maar op sommige momenten hoef je gewoon niet gestoord te worden. (Nee?!) Als je bijvoorbeeld aan het spelen bent met je kinderen, aan het eten bent met je vriend of koffie aan het drinken bent met je vriendin hoef je even niet gebeld te worden. Ook tijdens vakantie of feestdagen met familie kun je je telefoon beter wegleggen. Geen zorgen, zo dringend zal het nou ook wel niet zijn...

5. Negeer je telefoon
Als je echt van je verslaving af wilt komen probeer dan op de momenten dat je telefoon afgaat eens niet te kijken wat het laatste nieuws is. Laat de telefoon in je tas zitten als hij afgaat. Je zult zien dat je na een paar minuten al vergeten bent dat je iets binnengekregen hebt. Zo wordt het gesprek dat je net met een vriendin aan het voeren was niet onderbroken door degene die het berichtje tussendoor stuurt.

6. Verwijder nutteloze apps
Ook als je bijvoorbeeld in de trein zit is het verleidelijk om al je gedownloade apps af te gaan voor de laatste updates. Verwijder alle nutteloze apps (spelletjes bijvoorbeeld) en ga een paar belangrijke langs. Daarna pak je je boek uit je tas (ja, die neem je voortaan mee) en ga je de rest van je treinreis oldskool uit een boek lezen!

Op een schaal van 1 tot 10: hoe verslaafd ben jij aan je smartphone...?