Zijn mannen écht mentaal jonger dan vrouwen?

De maatschappij door Esra

In tegenstelling tot de meeste vrouwen, gedragen veel mannen zich lang nadat ze ‘officieel’ volwassen zijn nog steeds wel eens als kinderen. Dit doen ze bijvoorbeeld door op te scheppen over hun dure kleding. Maar waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan? Zijn mannen nou mentaal écht jonger dan vrouwen of is dat een mythe?

Is het de 'schuld' van de vrouwen zelf?

Uit een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat vrouwen vaak ‘gevoel van humor’, ‘vrolijk’ en ‘speelsigheid’ belangrijk vinden bij een partner. Hoewel er dus regelmatig over het kinderachtige gedrag van de mannen wordt gezeurd, is het wel wat veel vrouwen aantrekkelijk vinden in een partner. Volgens de onderzoekers is het speelse gedrag een signaal voor de vrouwen dat de man niet agressief is. Andersom wordt speels gedrag bij vrouwen gezien als jeugdigheid en dus het feit van ze (nog) niet of minder vruchtbaar is. Op basis van deze informatie lijkt het er dus op dat het de vrouwen zelf zijn die mannen kinderachtig ‘houden’.

Lees ook: 5x redenen om ouderen meer te waarderen

Wanneer worden mannen écht volwassen?

In een andere studie waar 1000 mannen aan meededen blijkt dat mannen zich pas op hun 54e écht volwassen voelen. Volgens deze studie heeft dat voornamelijk te maken met het feit dat mannen tegenwoordig veel later vader worden dan vroeger, wat in Nederland gemiddeld 32 of 33 jaar is. Mannen beweren tot aan hun 54e, de leeftijd waarop ze dus écht volwassen worden, nog veel te twijfelen aan zichzelf. Geldproblemen spelen regelmatig een rol en ook in de liefde is het vaak nog onzeker. Als je erachter komt dat vrouwen volgens deze studie al rond hun 26e écht volwassen worden, begrijp je vast wel waarom vrouwen meestal verliefd worden op een oudere man.

Hoe verklaren we die mentale 'achterstand'?

Maar hoe is het mogelijk dat meiden sneller volwassen worden dan mannen? Een mogelijke verklaring komt uit een onderzoek met 121 proefpersonen. Uit dit onderzoek is gebleken dat de hersenen van meiden eerder beginnen met reorganiseren dan de hersenen van jongens. Volgens onderzoek Sol Lim loopt het aantal verbindingen in de hersenen daardoor terug, waardoor de hersenfunctie verbetert en het netwerk efficiënter gaat werken.

Dus om antwoord te geven op de vraag of mannen écht mentaal jonger zijn dan vrouwen: ja, mannen zijn mentaal jonger dan vrouwen.

Lees ook: Essentials die elke vrouw in haar garderobe moet hebben