PMS vanaf nu mentale stoornis

Lichaam door Marleen_S
Als de maandelijkse horrorweek is aangebroken, dan is het bloed, zweet en tranen geblazen. Jouw stemmingswisselingen gaan sneller dan het licht, maar je kunt er niks aan doen, want: PMS. En vanaf nu is dat een mentale stoornis.

 
Je vriend verklaart je voor gek als jij - stijf van de hormonen - naar alles wat los en vastzit chagrijnig zit te blaffen om twee tellen later een jankbui te krijgen waar menig baby nog wat van kan leren. Nou, vanaf nu heeft hij nog gelijk ook. Helaas.
 


Symptomen heftiger

Als je aan PMS lijdt, heb je last van een mentale stoornis vinden dokters van over de hele wereld. Vanaf nu worden de heftige stemmingswisselingen van vrouwen tijdens het maandelijkse bloedbad door psychiaters bestempeld als PMDD: Premenstrual Dysphoric Disorder.
 
Het verschil met het ‘gewone’ PMS is dat de symptomen veel heftiger zijn, aldus Daily Mail. Nog sneller geïrriteerd zijn, woedeaanvallen waarbij de kopjes door de keuken vliegen en heel moedeloos en wanhopig zijn. Ja, je bent een emotioneel wrak en ja, je kan eigenlijk geen daglicht, levend wezen of iets anders dan chocola verdragen. Maar dat je zo instabiel bent dat het een stoornis is te noemen? For real?
 
Officieel in handboek opgenomen
Het staat er toch echt. In de vijfde uitgave van het Amerikaanse handboek 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ is deze euhm, psychische ziekte officieel opgenomen. En dat heeft inmiddels al voor heel veel opschudding gezorgd.
 


Voorstanders zijn van mening dat de emotionele achtbaan van vrouwen op deze manier erkend wordt waardoor het ook beter te behandelen is. Vooralsnog wordt extreme PMS behandeld met de anticonceptiepil. 

Behoorlijk beledigend

Tegenstanders vinden juist dat dit ervoor zorgt dat het stereotype beeld (lees: instabiele, extreem gevoelige wezens) dat iedereen heeft van vrouwen, erdoor versterkt wordt. Zo schreef een vrouw in antwoord op het nieuws op Jezebel.com: "Ik vind het behoorlijk beledigend dat PMS nu in het rijtje van psychische ziektes valt. Ik kan behoorlijk depressief raken als ik menstrueer, maar dat is maar voor een periode. Daarna is het weer weg."
 
Net zoals deze vrouw vinden nog veel meer vrouwen PMS vooral meer een lichamelijk probleem dan een psychische aandoening. Niet heel gek dat het overgrote deel van de vrouwelijke bevolking het niet eens is met de beslissing PMS vanaf nu een mentale stoornis te noemen. 

Wat vind jij? Goed plan om PMS een mentale stoornis te noemen? Of slaan doctoren hiermee de plank volledig mis?