5x redenen om ouderen meer te waarderen

De maatschappij door Anjali

Nog nooit hebben we zoveel 75-plussers in Nederland gehad als nu. Ouderen worden vaak gezien als een minder toegevoegde waarde, maar niets is minder waar. Juist de 65-plussers kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de huidige maatschappij. Wij hebben een aantal punten om dit standpunt te bevestigen. Komen ze.

1. Ouderen hebben meer energie

Je zou denken dat naarmate je ouder wordt, je minder energie hebt. Dat is ook zo, op fysiek vlak. Mentaal gezien krijgen ze juist een energieboost: ze voelen minder druk in het leven en hebben de tijd om te doen wat ze zelf graag willen. Ook maken ze zich minder druk om dingen die wij nog belangrijk vinden, zoals meningen van anderen of kapotte voorwerpen.

2. Ouderen zijn veerkrachtiger

Ouderen worden vaak bestempeld als kwetsbaar, hulploos en incompetent, maar dat is helemaal niet zo. Heel veel ouderen weten als de beste hoe ze veerkrachtig kunnen zijn en raken niet gedemotiveerd van tegenslagen zoals ziekte of verlies. Zij weten als de beste dat het leven doorgaat als het even negatief is, en kunnen daar beter op inspelen door alle levenservaring die zij hebben opgebouwd.

3. Ouderen zitten vol wijsheid, kennis en ervaring

Wijsheid komt met ervaring, iets waar we allemaal profijt van hebben. Ouderen hebben al heel wat levensjaren achter de rug, waarin zij veel geleerd hebben en hiermee wijsheid, kennis en ervaring hebben opgebouwd. Uit deze wijsheden, kennis en ervaringen kunnen wij 'jongelui' nog heel veel leren!

4. Ouderen doen enorm veel in de zorg

Dat ouderen soms kwetsbaarder kunnen zijn, betekent niet dat ze niets bijdragen. Veel ouderen doen vrijwilligerswerk, werken in de zorg en in het onderwijs, passen op de (klein)kinderen, en bieden veel steun aan anderen. We letten vaak op wat mensen niet meer kunnen, zo vaak zelfs dat we vergeten wat ze wél kunnen: zorgen voor elkaar.

5. Ouderen kunnen beter tegen stress

Ouderen hebben meer overzicht en zijn stressbestendiger: veel scenario's kennen ze al, dus weten ze hoe ze erop in moeten spelen. Vooral op momenten van spanning kun je op ze bouwen: als het moeilijk wordt, kun je altijd hulp zoeken bij de ouderen.