Demiseksueel: wat is dat?

De maatschappij door Esra

Er zijn veel verschillende geaardheden. Zo hebben de meeste mensen wel gehoord over heteroseksualiteit en homoseksualiteit. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Demiseksueel bijvoorbeeld. Het is voor velen nog onduidelijk wat demiseksualiteit betekent. In dit artikel leggen wij je alles uit!

Wat is demiseksualiteit?

Hoewel demiseksualiteit onder het spectrum van aseksualiteit valt, zit er een groot verschil tussen deze twee geaardheden. Waar aseksuelen weinig tot geen seksuele aantrekkingskracht hebben naar andere mensen, is dit bij demiseksuelen wel het geval. Belangrijk hierbij is de emotionele connectie met een ander. Iemand die demiseksueel is, voelt namelijk geen seksuele aantrekkingskracht gebaseerd op een mooi lichaam of knappe kop. Ze voelen zich alleen seksueel aangetrokken tot iemand als er een hele sterke emotionele band is. Er is daardoor ook geen behoefte aan seks met losse contacten. Demiseksueel bevat niet voor niets het woord ‘demi’: het betekent ‘half’ in het Latijn. Demiseksualiteit wordt soms ook wel ‘semiseksualiteit’ of ‘grijze seksualiteit’ genoemd. Die laatste is een term die dient voor zowel specifieke identiteit als een overkoepelende categorie voor verschillende vormen van aseksualiteit.

Een tijdje werd demiseksualiteit gezien als een stoornis of aandoening. De relatief ‘nieuwe’ vorm van seksualiteit is sinds 2014 officieel erkend als geaardheid.

Lees ook: Deze dingen herken je als je ooit getwijfeld hebt over je geaardheid 

Verschil laag libido en demiseksueel

Maar hebben mensen die demiseksueel zijn dan niet gewoon een laag libido? Oftewel, hebben zij niet gewoon weinig verlangen naar seksualiteit? Er bestaan zeker mensen met een laag libido. Oorzaak hiervan is dat mensen simpelweg niet seksueel zijn, of het komt voor uit bijvoorbeeld medicatie, depressie of hormonale disbalans. Toch bestaat er een groot verschil tussen het hebben van een laag libido en demiseksueel zijn. Mensen die een lager libido hebben dan normaal krijgen vaak het gevoel dat er iets mist of dat er iets niet gaat zoals ze willen. Demiseksualiteit is een geaardheid. Demiseksuelen hebben niet het gevoel dat ze iets missen of dat er iets anders is. Het is gewoon een deel van wie ze zijn.

Als demiseksuelen zich in een relatie bevinden, is het belangrijk dat ze goed met de ander communiceren. Ongeacht de geaardheid van de ander. Mochten beide partners nou demiseksueel zijn, dan is de communicatie natuurlijk belangrijk om de emotionele band te versterken. Is er enkel één iemand demiseksueel, dan is een goede communicatie cruciaal om ervoor te zorgen dat beide personen zich veilig en comfortabel voelen.

Bron: Weten.site, Elle.com en Amayzine.com Beeld: Unsplash