Het beste advies om je libido te verhogen

Intiem door Zita

Een gezond libido is essentieel voor een bevredigend seksleven. Maar soms kan het een uitdaging zijn om manieren te vinden om het te verhogen. Er zijn verschillende dingen die je doet om weer in de stemming te komen. En we hebben het niet over oesters eten en bepaalde oefeningen doen in de sportschool. Wat doe je om je libido te verhogen? Je leest het in dit artikel.

Je libido verhogen

7 op de 10 vrouwen op deze aardbol zegt dat ze een laag libido hebben. Dat is dus meer dan de helft, maar hierover praten is op veel plekken nog een grote taboe. Op internet vind je tal van tips en tricks waarmee je je libido zou kunnen verhogen. Of je libido nu hoog of laag er, er is geen ‘juiste’ diagnose. Daarom is er ook geen goed of fout, of je je libido nu wilt verhogen of juist niet.

Dat je je libido wil verhogen is absoluut niet negatief. Sterker nog, het laat zien dat je in touch bent met je eigen seksualiteit.

Verschillende factoren

Hoe hoog of laag je libido is, is niet een gegeven, maar hangt af van verschillende factoren. Zo hebben je mentale, fysieke en emotionele welzijn veel invloed op je libido. Zelfs sociaal-culturele aspecten hebben invloed hierop. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je libido zelf niet ‘verandert’, maar wel zaken die hier invloed op hebben. Zo hebben bijvoorbeeld chronische ziektebeelden en (relatie) stress ook invloed op jouw libido.

Stress verminderen

Je stressniveau verminderen heeft op heel erg veel dingen in je leven een positieve invloed en zo ook op je libido. Het ligt misschien voor de hand, maar stress heeft een slechte invloed op je libido. Deze stress kan variëren van werk- of relatiestress tot een slecht zelfbeeld hebben. Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan je stress te verminderen. Zeker wanneer de stress deel uitmaakt van jouw seksuele relatie(s). Als je het moeilijk vindt om hiermee om te gaan, bezoek dan een therapeut die jou hierbij helpt.

Wat vind je opwindend?

Ervaar je nauwelijks tot geen stress in je leven (of de slaapkamer), dan zijn er ook andere manieren waarop je je libido verhoogt. Schrijf voor je zelf een lijstje wat je opwindend vindt en wat juist niet. Dat kan van alles zijn: seksstandjes, humor, geuren of zelfs de temperatuur. Probeer gedurende de dag te denken aan deze turn-ons. Hierdoor bouw je langzaam de opwinding op, zodat wanneer je seks hebt, je extra opgewonden raakt.

Wanneer het aankomt op solo-seks, is jouw libido het enige dat telt. In een (seksuele) partner, houd je ook rekening met het libido van de ander. Praten over wat je fijn en lekker vindt, zorg voor meer opwinding en verhoogt je libido. Geduld en respect zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

Vergelijk jezelf niet

Belangrijk om te onthouden is dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen. Sommigen pronken misschien met hun seksleven en hoe hoog hun libido is. Maar onthoud dat een libido fluctueert in hoe hoog of laag deze is en niet iedere dag hetzelfde hoeft te zijn. Focus je dus niet op anderen, maar op jezelf en op je partner waarmee je seks hebt. Daarbij is seks niet het enige dat telt, maar ook andere vormen van intimiteit verhogen je libido, zoals aanrakingen en een knuffel.

Het hebben van seks en een connectie hoort leuk te zijn en niet een bron van schaamte of gevoel van tekortkoming. Probeer te accepteren dat je libido iets is wat van dag tot dag verandert in ons leven, heb geduld en geniet er op den duur van.