Als hij geen seks meer wil

Relaties door Petra
Na al die jaren vind je je lover nog steeds woestaantrekkelijk. Er is alleen één ding: terwijl jouw libido het kookpunt heeft bereikt is zijn libido tot het vriespunt gedaald. Wat als hij ?last van hoofdpijn? heeft?

?Nee schat vanavond niet, ik heb hoofdpijn.? Aiii? die zag je niet aankomen. Mannen willen toch altijd en overal? Laat je niet onzeker maken door dit stereotype beeld van de man. Want terwijl er zat mannen zijn die de hele dag aan niets anders denken, zijn er ook zat mannen die helemaal niet zo met seks bezig zijn.

Uit een studie uitgevoerd door Irwin Goldstein, directeur Seksuele Geneeskunde aan het Alvarado Hospital in San Diego, is namelijk gebleken dat maar liefst 20% van de mannen last heeft van een (te) laag libido. De situatie is zelfs 'zo erg' dat ongeveer één op de vijf mannen alles liever doet dan het hebben van seks. Goldstein concludeert op basis van zijn studie dat bijna 30% van de vrouwen een man heeft die minder in seks geïnteresseerd is dan zijzelf.


Maar wat kunnen de oorzaken zijn van zijn verminderde libido? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ: "De oorzaken hiervan van zijn op te delen in factoren binnen mannen zelf, binnen de relatie en lichamelijke en maatschappelijke factoren. Veelal draagt een combinatie van deze factoren bij aan een verminderd libido. Bij factoren binnen mannen zelf, valt te denken aan prestatiedruk. Het kan dat seks hierdoor geen uiting van ontspanning en liefde meer is, maar (nog) een moment van presteren. Ook kan de druk ertoe leiden dat er erectieproblemen ontstaan. Een man die kampt met identiteitsproblemen heeft ook minder behoefte aan seks. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door onzekerheid over zijn positie in zijn familie, op het werk of zelfs in de maatschappij." 

Ze vervolgt: "Ook veel ruzie en irritaties binnen de relatie kunnen de oorzaak zijn. Het vervullen van een kinderwens - meer voortplanting dan genieten van seks - als ook de zwangerschap zelf, kunnen zorgen voor een verminderde behoefte aan seksueel contact. Vaak is er ook nog de 'sleur' of zogenoemde 'routine'. Er kan tevens sprake zijn van lichamelijke problemen bij mannen, zoals een niet goed werkende hormoonhuishouding (gebrek aan testosteron), erectieproblemen ten gevolge van medicatiegebruik of een tekort aan slaap."
 

Je bent dus wellicht niet de enige vrouw die niet meer alle hoekjes van de kamer ziet. Ook Sofie (28) weet hoe het voelt om een man te hebben die niet meer regelmatig het initiatief neemt: ?Ik heb een acht jaar oudere vriend, maar ik weet dat het daar niet aan ligt. Vriendinnen die een vriend hebben in dezelfde leeftijd hebben nergens last van. In het begin was de seks fantastisch. Niets was te gek, alles hebben we uitgeprobeerd. We hadden geen taboes in onze relatie. Maar nu vier jaar verder, doen we het ?slechts? één keer per week. En dan heb ik nog geluk. Ik heb zelfs weleens gedacht om het bij te houden, omdat hij het altijd bagatelliseert. Dan kan ik met ?bewijs? komen dat we het echt veel minder vaak doen dan hij denkt. Toch doe ik dat maar niet; ik ben bang dat er voor hem dan nog meer druk op komt te liggen. Vroeger vond ik mezelf echt een seksbeest. Ik durfde álles, kon mezelf helemaal laten gaan. Maar omdat ik altijd degene ben die het initiatief moet nemen en ik negen van de tien keer afgewezen word, ben ik niet meer het beest in bed wat ik was. Ik ben nu veel onzekerder en merk dat ik me echt inhoud."

 
Wat kun je als vrouw doen als je man amper nog behoefte heeft aan seks? Volgens Klein is het belangrijkste om samen op onderzoek uit te gaan waarom dit is. "Een verbetering kun je dan mogelijk bewerkstelligen door de spanning terug te brengen in de relatie. Dit kan door elkaar te verrassen, vaker te verleiden, je grenzen te verleggen of meer te experimenteren in en buiten het bed. Uiteraard heb je ook de keuze om jezelf te bevredigen. Alleen of in het bijzijn van je partner. Ook schaffen sommige vrouwen (al dan niet samen met hun partner) bijvoorbeeld een vibrator aan. Het kan wel zinvol zijn om dit te vertellen aan je partner, mocht hij je eens 'betrappen' en zich ongemakkelijk of zelfs gepasseerd voelen. Sommige stellen kiezen overigens voor een open seksuele relatie. Op deze manier kunnen jouw seksuele behoeften beter vervuld worden."
 

Maar het is niet altijd een groot probleem als hij niet zo vaak wil als jij. Judith (27) vindt het niet zo erg dat ze geen man heeft die constant aan haar hoofd loopt te zeuren om seks. "Sinds twee jaar ben ik samen met mijn vriend en bij ons is het geen kwestie dat hij niet meer wil; hij heeft vanaf de eerste dag van onze relatie al niet een heel hoog libido gehad. Alleen het fijne bij ons is: ik heb zelf ook geen spetterend libido. Maar daarom verbaast het me des te meer dat zelfs ík nog vaker wil dan hij. Soms ga ik daardoor wel een beetje twijfelen aan mezelf. Ondanks dat ik zelf ook geen enorme sexdrive heb, word ik af en toe wel een beetje jaloers van verhalen van vriendinnen die de meest gekke seksdingen doen met hun vriendje. Wat dat betreft lijken wij net een oud, suf koppel dat alleen maar naar de tv staart als we op de bank zitten in plaats van elkaars kleren van het lijf te rukken. Heel af en toe twijfel ik dan ook wel een beetje of hij me wel echt zo aantrekkelijk vindt. Meestal krijg ik die gedachte wel snel uit mijn hoofd, maar als ik een beetje in een onzekere bui ben..."
 
Psychologe Klein: "Het is in elk geval belangrijk om jullie seksleven niet te vergelijken met de 'normen'  die er heersen. Er bestaan een hoop mythen op seksueel gebied, bijvoorbeeld het idee dat je minstens drie keer per week met elkaar naar bed moet, om een goede seksuele relatie te hebben. Doe waar jullie je goed bij voelen, zelfs wanneer dit betekent dat seks (tijdelijk) een minimale rol in jullie relatie speelt. Het is belangrijk dat geen van de partners over de eigen fysieke grenzen heen gaat, om de ander te plezieren. Zoek samen naar (inventieve) oplossingen om het voor beiden aangenaam te houden!"