Deze dingen herken je als je ooit getwijfeld hebt over je geaardheid

De maatschappij door Maya Luz

Het is Pride maand! In deze tijd van het jaar wordt de acceptatie en emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap gevierd. Veel mensen kiezen er ook voor om in deze tijd uit de kast te komen. Maar voordat je zoiets doet, twijfel je waarschijnlijk eerst over of je wel echt queer bent. En zo ja, welk label past dan bij mij? Twijfel jij momenteel over je seksualiteit of heb je dit ooit gedaan? Dan herken jij deze dingen.

Lees ook: Deze dingen kunnen panseksuelen echt niet meer aanhoren

'Ben ik gay?' quizzen doen

Je weet zelf eigenlijk ook wel dat jij de enige bent die deze vraag echt kan beantwoorden. Toch kies je ervoor om Google in te schakelen om jou de antwoorden te geven die je zoekt. Vervolgens vul je de antwoorden in op een gerichte manier om het resultaat te krijgen waar jij op uit bent. Uiteindelijk heb je er helemaal niks aan, en ben je terug bij er zelf over nadenken. Toch is zo'n quiz doen voor velen een gedeelde ervaring tijdens het uitvogelen van je geaardheid. Jij herkende je waarschijnlijk ook enorm in die ene scène uit Heartstopper.

Labels, labels, labels

Wanneer je twijfelt over jouw geaardheid, krijg je ook te maken met alle verschillende labels die er zijn binnen de community. Val je op één gender? Of toch op meerdere? Vind je vrouwen alleen mooi om naar te kijken of wil je ze daadwerkelijk daten? Er gaan duizenden vragen door je hoofd. Soms zorgt deze keuzestress ervoor dat je eerst op het ene label uitkomt en daarna toch op een andere. Eerst bi, dan gay, of wacht, toch pan? Uiteindelijk moet je het label gebruiken waar jij je het meest comfortabel bij voelt. En mocht je er echt niet uitkomen, dan is het hebben van een label echt niet noodzakelijk. Labels zijn toch stiekem niet meer helemaal van deze tijd. Gebruik maken van een overkoepelende term zoals 'queer' is natuurlijk ook prima.

Wil ik hen zijn? Wil ik ze daten? Of zijn ze gewoon mooi?

Soms zie je een persoon over straat lopen waar jij gelijk van in paniek raakt. Vind je die persoon aantrekkelijk of hebben ze eigenschappen waar je eerder jaloers op bent? Je staart ze na met grote ogen en door jouw hoofd racen een hele hoop vragen. Zeker als het iemand is van hetzelfde gender is dit soms extreem verwarrend. Je blijft erover nadenken en ligt 's nachts wakker van deze onmogelijke vraag. En die persoon vraagt zich waarschijnlijk af waarom je zo liep te staren.

via GIPHY

Je was altijd een 'gepassioneerde bondgenoot'

Als je niet zeker weet of je echt een onderdeel bent van de community, ben je er toch vaak wel veel mee bezig. Wanneer er dingen gebeuren in de wereld die hiermee te maken hebben, raakt dit jou. Denk aan een land dat het homohuwelijk legaliseert of wanneer er een homoseksueel persoon wordt aangevallen op straat. Dit roept vaak extra emotie bij jou op en mensen in jouw omgeving merken dit. Maar wanneer ze ernaar vragen antwoordt jij met: "Nee hoor! Ik ben gewoon een gepassioneerde bondgenoot."

Lees ook: Opmerkingen die biseksuele chicks niet meer kunnen horen