Dit is waarom je schreeuwtherapie eens moet proberen

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Begin jij je nieuwe jaar ook het liefst zonder zorgen, nare gedachtes en eigenlijk gewoon een heleboel (emotionele) vrijheid? Je bent niet de enige. Steeds meer vrouwen doen er alles aan om hun mentale gezondheid voorop te zetten. Dit gebeurt vaak door middel van self care of therapie (de praatvorm). Maar uit onderzoek is gebleken dat een nieuwe manier van therapie ook steeds populairder aan het worden is...

Lees ook: Anxiety tijdens de feestdagen? Zo maak je er alsnog een magische tijd van

Schreeuwtherapie

Heb jij ook zo'n ontzettende zin om eens goed je longen uit je lijf te schreeuwen? Dan kan deze nieuwe vorm van therapie, de schreeuwtherapie, nog weleens wat voor jou zijn. 'Gewoon' praten tegen je therapeut is zó anno 2022 en in het nieuwe jaar zal hard schreeuwen de nieuwe hype worden. En we zeggen je eerlijk... de voordelen ervan zien we best wel zitten. 

Groepen

Dat uitschreeuwen van je hart en emoties doe je niet zomaar. Je kunt het natuurlijk gewoon alleen doen door bijvoorbeeld een rustgevende plek te vinden waar je even lekker een potje kunt gillen, maar er zijn ook speciale 'schreeuwgroepen' voor vrouwen die hun heftige (soms boze) emoties moeten ontladen.  

Trauma's verwerken

Het klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar waar is dit dan precies goed voor? Psychotherapeut, klinisch hypnotherapeut en mindsetcoach Ella McCrystal vertelt over deze therapie: 'Er is nu veel bewijs dat oer- of schreeuwtherapie je ook daadwerkelijk ondersteunt bij het verwerken van je emoties. Door je minder leuke ervaringen uit het verleden opnieuw te beleven, krijg je toegang tot trauma’s en kan je deze sneller loslaten.' Verder is het voor op korte termijn natuurlijk ook gewoon heel erg fijn om even je oppervlakkige emoties los te laten.

Hoe doe je het? 

Ben je wel geïnteresseerd in deze nieuwe schreeuwtherapie maar lijkt het je nog even niks om direct in een groep te doen? Klinkt heel logisch, maar gelukkig kun je dit ook prima in je eentje doen. Dit doe je als volgt: je gaat stevig staan met je voeten onder je schouders. Je doet je armen vooruit en maakt daarmee een krijgershouding. Het enige wat je erna doet is, jawel, keihard schreeuwen. Let wel, deze therapievorm is natuurlijk niet permanent en we zeggen ook zeker niet dat hierna je problemen direct verdwijnen. Wel kan het gewoon een hele fijne emotie-ontlader zijn. Good luck!

Lees ook: Met dit simpele trucje heb je minder last van anxiety