Anxiety tijdens de feestdagen? Zo maak je er alsnog een magische tijd van

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Vanavond is het kerstavond. Morgen en overmorgen zijn het eerste en tweede kerstdag en volgende week is het oud en nieuw. Dit is natuurlijk de meest magische tijd van het jaar, maar het kan ook een hoop anxiety opleveren. Heb jij last van anxiety en stress tijdens de feestdagen? Zo ga je hiermee om.

Lees ook: 4 tips om gezond de feestdagen door te komen

Pak je rust

De feestdagen zijn vaak erg hectisch. Je bent bezig met cadeautjes, eten, outfits, de planning. Het is veel. Zorg er daarom voor dat je je rust pakt wanneer je dit nodig hebt. Het is oké als je niet iedere seconde bezig bent met kerst. Wanneer jij merkt dat het je allemaal een beetje te veel wordt, is het helemaal niet erg om je even terug te trekken. Plan je dagen ook vooral niet te vol als je weet dat dit je stress alleen maar verergert.

Kaart het aan

Als jij goed voor jezelf wil zorgen tijdens deze feestdagen, is het voor je omgeving handig om te weten wat er gaande is. Op deze manier word je hopelijk niet in een situatie gezet waarin je het aan de hele familie uit moet gaan leggen. Vertel aan de belangrijkste mensen waar je last van hebt en wat ze voor je kunnen doen wanneer dit gebeurt. Laat bijvoorbeeld weten dat je soms even behoefte hebt aan frisse lucht of aan een momentje alleen. 

Houd je kerstviering klein

Kerstvieringen organiseren is enorm stressvol, zeker als jij hier in het algemeen veel last van hebt. Neem dan ook niet te veel verantwoordelijkheid op je. Nodig niet te veel mensen uit en vraag of je gasten je kunnen helpen door bijvoorbeeld zelf hapjes mee te nemen of een flesje wijn te halen. Op deze manier wordt het feestje meer een groepsproject en kan jij hopelijk de stress een beetje loslaten. Houd het feestje verder ook lekker simpel. Bedenk eventueel een dresscode en een activiteit om de avond mee te vullen. En mocht dit allemaal toch overweldigend zijn, wees dan niet bang om om hulp te vragen.

Durf nee te zeggen

Tijdens de feestdagen wordt er veel van je verwacht. Je familie wil je graag zien, er moeten cadeau's gekocht worden, de lijst gaat door en door. Als jij aan jezelf merkt dat dit te veel voor je is, is het echt niet erg om ergens nee tegen te zeggen. Als je tante bijvoorbeeld wil dat je langskomt op een dag waarop jij enorm veel last hebt van je anxiety, kun je altijd voorstellen om een andere dag af te spreken. Jouw eigen welzijn is ook tijdens de feestdagen de nummer één prioriteit. Anderen kunnen het daar misschien mee oneens zijn, maar uiteindelijk ben je jezelf dankbaar voor de ruimte die je jezelf geeft om alsnog te kunnen genieten van deze feestdagen.

Lees ook: Kerstdecoratie: dit zijn de mooiste items om de kersttafel mee te versieren