Demigender: Wat is dat?

De maatschappij door Maya Luz

Op het gebied van gender valt er nog veel te ontdekken. Je kan je met het gender identificeren dat aansluit op je geslacht, je kan je juist met een ander gender identificeren en ook met meerdere genders. Wist je dat je je ook gedeeltelijk kan identificeren met een gender? Dit is wat het label demigender inhoudt.

Lees ook: Two-spirit: wat is dat?

Wat is demigender?

Het woord demi betekent helft. Wanneer je je identificeert als demigender, voel je je gedeeltelijk een bepaald gender. De term demigender is een paraplu term voor non binaire identiteiten die zich ook gedeeltelijk identificeren met andere genders. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld gedeeltelijk identificeren als vrouw of gedeeltelijk als man, maar hier komen we straks op terug. Onder de demigender categorie vallen ook identiteiten zoals deminon-binair en demifluïde. Net als non-binair, is demigender een identiteit op zichzelf maar het kan dus ook dienen als een wat algemenere, overkoepelende term. Als je demigender bent, is er geen sprake van percentages. Je hoeft je identiteit dus niet uit te drukken in hoeveel je je identificeert met het ene gender en hoeveel met het andere. Sommige mensen die zich identificeren als demigender identificeren zich gedeeltelijk met meerdere genders, anderen niet.

Demigirl en demiboy

Eerder hadden we het al even over je gedeeltelijk een vrouw of gedeeltelijk een man voelen. Dit is waar de termen demigirl en demiboy van pas komen. Een demigirl is iemand die zich gedeeltelijk, maar niet helemaal, identificeert als vrouw. Dit label kan bijvoorbeeld passen bij iemand die geboren is met het vrouwelijke geslacht, maar die zich maar gedeeltelijk als vrouw identificeert. Het kan dan zo zijn dat die persoon zich gedeeltelijk een vrouw voelt en gedeeltelijk een ander gender, maar dit hoeft niet.

Voor een demiboy geldt eigenlijk hetzelfde. Deze persoon identificeert zich gedeeltelijk als man, maar opnieuw dus niet helemaal. Een demiboy kan geboren zijn met het mannelijke geslacht, maar zich hier niet volledig mee identificeren. Veel demi personen die geboren zijn met het geslacht waarmee ze zich gedeeltelijk identificeren, ervaren niet genoeg of geen gender dysforie. Dit houdt in dat ze zich niet oncomfortabel voelen in hun lichaam, tenminste als het op hun geslachtskenmerken aankomt. Dit zorgt ervoor dat ze niet onder de categorie transgender vallen. Er is geen wens om in transitie te gaan en er kan ook geen sprake zijn van afwijkende voornaamwoorden. Weet je toch niet helemaal zeker hoe iemand aangesproken wil worden? Dan is het nooit erg om hiernaar te vragen.

Lees ook: Polygender: wat is dat?