Omniseksueel: wat is dat?

De maatschappij door Maya Luz

Binnen de LHBTIQ+ gemeenschap kennen we inmiddels wel de betekenissen van de meeste letters. Homoseksualiteit, heteroseksualiteit en biseksualiteit zijn bekende termen voor de meeste van ons. Maar weet jij ook wat omniseksueel zijn is? Deze geaardheid heeft veel overlap met biseksualiteit en panseksualiteit, maar wat is dan precies het verschil? Wij leggen het uit.

Lees ook: Androgyn: wat is dat?

Wat is omniseksualiteit?

Omniseksualiteit is een seksuele geaardheid waarbij je valt op alle geslachten en genders. Hiermee heeft de geaardheid veel gemeen met panseksualiteit. Panseksuelen vallen namelijk ook op alle genders. Als je omniseksueel bent, kun je ook op alle genders vallen, maar is er geen sprake van genderblindheid. Dit is bij panseksualiteit wel het geval. Panseksuelen kunnen op iedereen vallen en hun gender speelt hierbij geen rol. Bij omniseksualiteit speelt je gender wel een rol. Er kan bij omniseksualiteit dus ook sprake zijn voor een voorkeur voor een bepaald geslacht of gender.

Overlappende geaardheden

Omniseksualiteit heeft ook veel gemeen met biseksualiteit. Biseksuelen kunnen op meerdere genders vallen, maar niet per se alle genders. Iemand die biseksueel is kan op twee genders vallen, of drie bijvoorbeeld. Iemand die biseksueel is, is ook niet genderblind. Biseksuelen kunnen dan ook zeker een voorkeur hebben tijdens het daten. Dit is bij omniseksualiteit ook het geval. Het verschil tussen bi en omni is dus dat omniseksuelen op alle genders vallen terwijl dit bij biseksuelen niet per se het geval is.

Er is dus veel overlap tussen panseksualiteit, biseksualiteit en omniseksualiteit. Omnisekseel zijn is eigenlijk een soort mix tussen de andere twee geaardheden. Maar wordt het vinden van een bijpassend label nu eigenlijk niet ingewikkelder gemaakt dan het hoeft te zijn? Wij vinden van niet. Wanneer er meer labels komen, komt er ook meer nuance. Hierdoor kunnen zo veel mogelijk mensen een label vinden dat perfect bij hen past. Val je dus op alle genders maar ben je niet genderblind? Dan ben je omniseksueel.

Omniseksueel en omniromantisch

Wanneer we kijken naar de mensen op wie we vallen, kunnen we onderscheid maken tussen seksualiteit en romantische aantrekkingskracht. Je kan bijvoorbeeld wel verliefd worden op iemand, maar geen fyieke aantrekkingskracht voelen of andersom. Het kan dus zo zijn dat je wel omniseksueel bent maar niet omniromantisch of andersom. Je kan verliefd worden op iemand van een bepaald gender en geen seks met ze willen of wel seks met iemand willen maar geen romantische gevoelens erbij krijgen. Het is hartstikke normaal wanneer je seksuele geaardheid en je romantische gevoelens niet hetzelfde zijn. Het is voor jezelf vooral fijn om het onderscheid te weten.

Lees ook: Transgender: wat is dat?