Androgyn: wat is dat?

De maatschappij door Juliët

Ooit al eens gehoord over androgynes? Deze mensen kunnen zich tegelijk mannelijk en vrouwelijk voelen. De persoon heeft een mix van verschillende eigenschappen die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Maar hoe zit dit dan precies? Wij leggen dit voor je uit.

Androgyn

Als je androgyn bent dan voel je je mannelijk en vrouwelijk. Je staat er eigenlijk een beetje tussenin. Wie heeft bijvoorbeeld gezegd dat stoer zijn alleen iets voor mannen is of dat zorgen juist bij de vrouw past? Androgyn zijn valt eigenlijk onder de term non-binaire. Een androgyn persoon kan zich op verschillende manieren voelen. Zo kan een androgyner zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelen, of voelt zich juist mannelijk èn vrouwelijk of heeft het gevoel dat die tussen beide seksen staat. Wist je dat de volgende sterren androgyn waren? Michael Jackon, David Bowie of Prince.

Subgroepen

Onder androgyne vallen verschillende subgroepen. Ze hebben misschien een moeilijke naam. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij ze voor je op een rijtje gezet:

  • Fermandrogyne: Een androgyner die zich meer vrouwelijk als mannelijk voelt.
  • Masandrogyne: Een androygner die zich meer mannelijk als vrouwelijk voelt. 
  • Versandrogyne: Een androgyner die een gelijkmatige mengeling van vrouwelijkheid en mannelijkheid kan voelen. Soms zelfs helemaal geen verschil.
  • Neutrandrogyne: Een androgyner die zich even mannelijk als vrouwelijk voelt. 
  • Fluandrogyne: Androgyne met vloeiende aspecten waaruit iemands genderidentiteit bestaat. 

Eigenschappen

Bij androgynes draait het om het hebben of tonen van eigenschappen die met zowel vrouwelijkheid als mannelijkheid geassocieerd worden. Denk aan gedragingen, presentaties en bepaalde rollen die typsich geassocieerd worden met het man of vrouw-zijn. Iemand met een androgyn uiterlijk kan zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken hebben. Denk aan gezichtshaar en make-up. Toch zullen niet alle mensen met een androgyn gender zich op deze manier presenteren. Ook niet alle mensen die zich androgyn presenteren hebben een androgyn gender. Mensen van elke genderidentiteit kunnen zich namelijk adrogyn presenteren.

Verwarring

Vaak wordt genderneutraal verward met androgyn. Dit komt omdat deze termen in de maatschappij vaak door elkaar worden gebruikt. Genderneutraal beschrijft vooral dat iets niet sterk mannelijk noch sterk vrouwelijk is. Androgyn beschrijft juist dat iets tegelijk mannelijk en vrouwelijk is. Niet iedereen voelt zich een man of vrouw. Het gaat hierbij over genderidentiteit. Het beschrijft het gevoel wat iemand heeft bij het eigen lichaam. Hoe iemand uiting geeft aan de genderidentiteit noemen we weer genderexpressie. Dit heeft te maken met hoe iemand zich kleedt en gedraagt.