Omnigender: wat is dat?

De maatschappij door Juliët

Heb jij ooit van de term omnigender gehoord? Misschien komt het je wat minder bekend voor. Want wat betekent het precies als je omnigender bent? Wij leggen het je uit.

Omnigender

Als je omnigender bent dan voel je je aangegrokken tot mensen van alle genderidentiteiten en seksuele geaardheden. Eigenlijk lijkt de betekenis op die van panseksueel. Maar wat is dan het verschil? Bij omniseksualiteit wordt het geslacht of gender wel erkend en dat is bij panseksualiteit niet het geval. Een omnigender is niet 'genderblind'. Omniseksualiteit is eigenlijk erg inclusief. Dit omdat omnigender echt op alle genders valt. Toch wordt de term nog wel eens door elkaar gehaald met biseksueel zijn. De meeste omniseksuele mensen noemen zichzelf biseksueel en de meeste biseksuele mensen zijn eigenlijk omniseksueel. Toch zit er een klein verschil tussen deze twee genders. Biseksuele mensen vallen namelijk op mannen en vrouwen.

Iets wat belangrijk op te merken valt is dat omniseksuele mensen het verschil in geslacht zien, maar dat ook voelen. Bepaalde eigenschappen (fysiek of persoonlijkheid) vinden ze alleen aantrekkelijk als ze tot een bepaald geslacht behoren. Zo heb je ook nog een omniromantisch iemand. Deze persoon definieert iemands romantische voorkeuren. Iemand kan zichzelf definiëen als zowel omniromantisch als omniseksueel. Een heleboel termen zoals je merkt. Het is echt niet gek als je de termen een keer door elkaar zou halen.

 

Wat houdt omnigender zijn in?

In principe voelen mensen die omniseksueel zijn, zich aangetrokken tot verschillende geslachen, maar dan op verschillende manieren. Dit betekent eigenlijk dat jouw aantrekkingskracht tot een man heel anders kan voelen dan een aantrekkingskracht op een voruw, of een ander niet-binair persoon. Je kan het eigenlijk vergelijken met het volgende: 'Ik voel me seksueel tot mensen aangetrokken, en als ik met iemand samen ben, doet hun geslacht er toe. Toch is het geslacht niet de reden waarom je je aangetrokken voelt tot die persoon.

 

Identificeren

Er is niet één bepaalde manier om je te identificeren. Niemand kan je namelijk vertellen wie je bent. Jij weet dit zelf het beste. Misschien herken jij na het lezen van dit stukje jezelf wel hierin? Daar kun je vanzelf achterkomen. Er is wel een ding wat belangrijk is om rekening mee te houden. Wanneer mensen zich minder bewust zijn van deze term, is er minder representatie aanwezig in onze reguliere cultuur. Met andere woorden, er is eigenlijk onvoldoende vertegenwoordiging, waardoor het bewustzijn rondom omnigender zijn laag blijft.