Trigender: wat is dat?

De maatschappij door Anjali

Inmiddels begrijpen we dat er meerdere genders bestaan: genderneutraal, transgender, non-binair, noem het maar op. De basis kennen we, maar we kunnen nog veel leren. In dit artikel bespreken we trigender.

Wat is trigender?

Trigender is een genderidentiteit die letterlijk vertaald kan worden naar 'drie geslachten'. Deze mensen ervaren precies drie genderidentiteiten, en dat kan zowel tegelijkertijd als afwisselend zijn. Denk hierbij niet alleen aan het mannelijke en vrouwelijke gender, maar ook niet-binaire indentiteiten.

Genderfluïde of multigender

Trigender mensen kunnen zich op veel manieren identificeren, zoals multigender, transgender, non-binair of genderfluïde. Dat laatste wordt vaak gebruikt wanneer een trigender persoon voelt dat de identiteit in de loop van tijd verandert. Genderfluïde betekent namelijk dat de genderidentiteit in de loop der tijd verandert.

Deze term wordt steeds vaker gebruikt, maar is nog vrijwel onbekend in Nederland. Het is anders dan andere identiteiten: waar transgender personen zich niet comfortabel voelen binnen hun binaire geslacht en dit soms willen veranderen, voelt een trigender persoon niet persé de behoefte het geslacht te veranderen, maar dat één geslacht onvoldoende is.

Trigender mensen kunnen elk geslacht hebben, maar velen worden graag als androgyn gezien en veranderen hun uiterlijk om meer mannelijk of vrouwelijk te zijn, afhankelijk van hun identiteit.

Deze groep kan dysforie ervaren, waarbij zij willen dat hun lichaam eigenschappen van drie verschillende geslachten weerspiegelt. Sommigen kiezen voor geslachtsveranderende operaties of hormonen, zodat hun lichaam beter aansluit bij hun identiteit. Niet alle mensen met deze genderidentiteit hebben deze wens.

Veelvoorkomende ervaringen

De personen die zich op deze manier identificeren zijn uniek in hun genderidentiteit, en hun ervaringen kunnen altijd verschillen met andere genderidentiteiten. Veel mensen uit deze specifieke groep voelen zich niet altijd hetzelfde over hun gender. Elk gegeven moment kunnen ze veranderen van gevoel, en dat zorgt ervoor dat zij zich extra bewust zijn van hun ervaringen. Het is daarom belangrijk dit te onthouden wanneer je iemand kent die zich op deze manier identificeert.

Ook is het belangrijk te onthouden dat voor veel personen binnen het gehele gender-spectrum, het niet alleen 'zwart en wit' is. Ze kunnen zich identificeren als meerdere genders, geen gender of ergens tussen genders in, wat altijd gerespecteerd moet worden. Spreek daarom interesse uit en zorg ervoor dat er voldoende over gesproken wordt met vrienden en familie. Om er zo voor te zorgen dat het gehele gender-spectrum erkend zal worden, en iedereen zich veilig uit kan spreken en zich comfortabel kan voelen.