Pangender: wat is dat?

De maatschappij door Anjali

Je hoeft je niet te verantwoorden voor je genderidentiteit als je gelukkiger bent zonder labels, maar er zijn talloze manieren om er trots op te zijn wanneer je wél een label wilt hebben. Er zijn heel veel manieren om je genderidentiteit te uiten, dus laten we het hebben over pangender.

Wat is pangender?

Pangender is een niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een grote en diverse groep van geslachten in één persoon. Dit kan zich oneindig uistrekken nanar verschillende genderidentiteiten en seksualiteiten.

Pangender kan in veel vormen voorkomen:

  • Een persoon die oneindig veel geslachten heeft binnen hun eigen levenservaring en cultuur
  • Een Persoon met een enorm aantal geslachten
  • Een persoon die elk geslacht is
  • Een persoon die het gehele (of een groot deel van) genderspectrum kan zijn
  • Een persoon wiens genderervaring verder gaat dan de bekende genders binnen het spectrum
  • Een persoon die alle geslachten voor hen beschikbaar heeft

Niet-specifiek

Een persoon met deze gedneridentiteit kan in de koop van tijd tussen identiteiten verschuiven. Ook is het erg uitgebreid en niet-specifiek, wat betekent dat iemand talloze geslaxchten kan hebben zonder maximale limiet. Een ervaring kan verder agan dan de huidige kennis van genders.

Deze individuen kunnen gender-fluïditeit voelen of niet. Zij ervaren soms genderflux, wat kan betekenen dat ze van pangender naar agender gaan. Pandener zijn vereist niet dat deze persoon alles weet over alle geslachten waar deze persoon mee te maken heeft, alleen dat hun identiteit talloze geslachten omvat, of talloze geslachten in de loop van de tijd.

Lees ook: Polygender: wat is dat?

Pangender versus panseksualiteit

Deze twee begrippen zijn niet hetzelfde. Het eerste is een gender: iets wat je jezelf toeschrijft. Voorbeelden van genders zijn man, vrouw, transgender, non-binair, etcetera. De identiteit is iets wat bij jouw innerlijk past.

Panseksualiteit is een seskuele oriëntatie. Dit betekent dat je je wel of niet aangetrokken voelt op seksueel gebied. Voorbeelden van seksualiteit zijn heteroseksueel, biseksueel, homoseksueel, aseksueel, etcetera. Gender doet er in het geval van seksualiteit niet toe.

Identificeren

Je kunt niet zien welke genderidentiteit iemand heeft. Het is ook niet bepaald gepast om iemand zomaar te vragen naar hun identiteit of seksuele voorkeur: dit moet diegene zelf doen wanneer zij zich comfortabel voelen. Het bekangrijkste is om niet zomaar aan te nemen dat iemand zich als dit of een ander gender identificeert. Mocht je vermoedens hebben, laat het dat compleet over aan deze persoon het zelf te vertellen wanneer zij er écht klaar voor zijn.