Alles over dromen!

Psyche & spiritualiteit door Suus
Dromen zijn soms grappig om over na te praten, want wáárom droom je dat je naakt door de supermarkt liep en je Justin Timberlake tegenkwam? Maar wat is een droom nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Lees hier alles over dromen! 
 
Cijfers
Elke nacht heb je zo?n vijf tot zeven dromen, die maximaal vijfenveertig minuten per keer duren. Bij elkaar droom je in je leven dus heel wat af! 
 
Movie time
Een droom kun je zien als een film van je eigen gedachten. Je REM-slaap (rapid eye movement: snelle oogbeweging) maakt van je brein een hyperactieve videoprojector. Het enige verschil: de informatie voor deze film komt niet van buitenaf, maar vanuit je eigen hersenen. 
 
Heel fantasierijk dus, eigenlijk is een droom een hallucinatie: je ziet dingen voor je ogen die er niet werkelijk zijn. Iemand met schizofrenie kan overdag stemmen horen en imaginaire personen zien. Elk mens kan dat ook, maar dan ?s nachts.
 
 
Diepe emoties
Onze droombeelden en het droomplot zijn eigenlijk nooit saai. Dromen gaan over zaken die ons bezig houden; ze komen immers uit onszelf.  Dit betekent ook dat wij soms geraakt worden door de droomgebeurtenissen. Als bijvoorbeeld je moeder overlijdt in je droom, beleef je dit vaak intens, alsof het echt gebeurt. Om deze reden voelen de emoties die in je dromen voorkomen echt aan en kunnen ons dus ook echt raken.
 
Eigen droom verklaren?
Volgens Droominfo.nl staan veel onderwerpen en voorwerpen voor een bepaalde betekenis. Als je specifiek droomt, bijvoorbeeld over een vrouw met een wandelstok, een kasteel of een ui, zegt dit iets over waar je op dat moment mee zit. Een ui gaat echt niet over eten! Het is een soort metafoor. 
 
Vriendin Kim heeft een goed voorbeeld. ?Ik droomde dat ik gereedschap had gekocht, maar het nog niet in mijn bezit had. Dus ik ging het zoeken. Uiteindelijk lag het in de achterbak van een geparkeerde rode auto?, vertelt ze. Handig om te weten: Kim aast op een carrièreswitch, omdat ze weet dat haar passie ergens anders ligt dan in haar huidige werk. 
 
Bij het opzoeken bleek dat gereedschap staat voor zelfexpressie, vaardigheden en talent. Een geparkeerde auto betekent dat je je energie moet richten op iets anders dan waar je het nu in steekt. En rood staat voor passie, kracht en moed. Toeval? 
 

Ook zijn er veel 'standaarddromen' die veel mensen hebben in hun slaap, zoals je tanden die uit je mond vallen, dat je doodgaat of het feit dat je wordt achtervolgd. Lees hier de verklaringen van die dromen!
 
Inspiratie
Geinig allemaal, maar wat heb je eraan, zou je kunnen denken. Laat die gedachte maar gauw varen. Behalve dat je geattendeerd wordt op de dingen die je echt bezighouden, kunnen dromen je ook inspireren. Een goed voorbeeld is de uitvinding van de naaimachine. De uitvinder Elias Howe liep steeds tegen hetzelfde probleem aan: de naald werkte niet, waardoor de machine niet werkte. 
 
Nachtenlang boog hij zich over het probleem tot hij in slaap viel. Hij droomde dat hij achterna gezeten werd door Afrikaanse krijgers met speren. Hij zag hoe die speren eruit zagen: behalve een stok en een punt, zat er ook een oog - een gat - vlak boven de punt. Ineens begreep Howe hoe het zat. Voor zijn naaimachine moest hij naalden gebruiken die het oog vlakbij de punt hadden; daar kon de machine wel mee werken! 
 
Dusseuh... toch nog maar eens goed gaan slapen als je ergens mee zit. Wie weet vind je het antwoord in je droom! 

Heb jij een droom die vaak terugkomt?