Transgender: wat is dat?

De maatschappij door Juliët

Een vrouw die zich eigenlijk een man voelt, of andersom.  Er bestaan verschillende genderidentiteiten. Transgender is eigenlijk een parapluterm, want zo vallen ook agenders, gender fluid en andere gendervariaties onder deze noemer. Maar wat houdt transgender zijn nou precies in? Wij leggen het je uit.

Wat is transgender? 

Voel jij je een jongen, terwijl je geboren bent als meisje? Of andersom. Dan ben je een transgender. Het geboortegeslacht past niet bij je genderindentiteit. Iemand die transgender is kan heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Maar wat is dan precies een transman of transvrouw? Dit is iemand die via een operatie andere geslachtskenmerken heeft gekregen. Een penis die bijvoorbeeld veranderd in een vagina. Een transgender persoon kan kiezen welke operatie die wil ondergaan. Zo kunnen transvrouwen kiezen voor een borstvergroting of stemoperatie en transmannen kunnen de borsten laten verwijderen. Niet iedereen doet zo'n operatie. Het verschilt per persoon in hoeverre ze ontevreden zijn met het eigen geslacht. In je kleding, kapsel of make-up kun je ook al heel veel veranderen om op het andere geslacht te lijken.

Genderidentiteit

Vaak verwachten mensen een bepaalde genderidentiteit of genderexpressie van je. Je krijgt een bepaald label geplakt aan je, zoals 'meisje' of 'jongen'. Iemand die deze verwachtingen liever overboord gooit, kan zich transgender noemen. Wanneer we het hebben over een transgender dan wordt er vaak gesproken over een transvrouw of transman. Een transvrouw is een vrouw die geboren is met een penis en een transman is een man die geboren is met een vagina. Maar er zijn ook veel transgender personen die zich niet een van deze twee categroieën vinden passen. Zij voelen zich tussen een man of vrouw in of ze voelen zich de ene dag een man en de andere dag een vrouw. Ook voelen sommige zich geen van beide of een mix ervan. Er zijn zoveel verschllende genderidentiteiten. Denk aan bigener, agender of non-binair. Al deze termen vallen onder het woord 'trans'.

Genderexpressie

Met genderexpressie bedoelen we ook wel de manier waarop mensen hun genderidentiteit aan de buitenwereld laten zien. Denk aan kleding, haarstijl of lichaamstaal. Hoe mensen zich presenteren hoeft niet altijd over te komen met hun sekse of genderidentiteit, het kan namelijk ook afwijken. Voor jou kan iemand eruit zien als een vrouw, maar hoeft zich niet zo te voelen. Trans vrouwen kunnen bijvoorbeeld heel stoer gekleed zijn. Ze hoeven niet altijd jurkjes te dragen of make-up. Zo kunnen trans mannen er ook van houden om veel aandacht te besteden aan hun uiterlijk. Misschien lakken ze wel de nagels. Deze kenmerken maakt hen zichzelf.