Homoseksueel: wat is dat?

De maatschappij door Juliët

Gevoelens hebben voor personen van hetzelfde geslacht. Dit heet ook wel homoseksueel zijn. Vrouwen worden lesbisch genoemd en mannen homo. Maar misschien val je wel op beide geslachten? Dan ben je biseksueel. Benieuwd hoe dit precies zit? Wij leggen je het uit.

Homoseksueel

Maar wanneer ben je nou precies homoseksueel? Je hoeft niet per se een relatie te willen van hetzelfde geslacht om homoseksueel te zijn. het kan ook zo zijn dat je bepaalde periodes deze gevoelens hebt, maar er verder niet echt wat mee doet. Volgens neurobioloog Dick Swaab wordt er tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder bepaald op welk geslacht je valt. Dit wordt bepaald door je genetische achtergrond, maar ook door effecten van hormonen en andere stoffen. Sommigen komen er rond de pubertijd achter en anderen pas jaren later. Dit kan door hevige verliefdheid komen en de ander weet dit gewoon van zichzelf. Er is geen bepaalde manier om hierachter te komen. Dit verschilt per persoon.

Seksuele geaardheid

Over het algemeen lijken homomannen vrouwelijker en lesbiennes wat mannelijker. De mannen hebben vaak wat vrouwelijke trekjes en de vrouwen wat mannelijke trekjes. Dit is vaak al vanaf hun kindertijd. Het recept voor homoseksualiteit is dat een scheutje meer of minder testosteron bepalat of je op mannen of vrouwen valt. Genen bepalen weer hoeveel testosteron door je lichaam stroomt. Maar dit is nog niet alles. Genen leiden tot een bepaalde aanleg, maar seksuele geaardheid ontstaat in samenhang met nog veel meer oorzaken. Wat speelt er dan nog meer een rol? De kans op homoseksualiteit zou bijvoorbeeld bij mannen groter kunnen zijn als ze oudere broers hebben. Dit zegt natuurlijk nog niks. De sociale omgeving speelt ook een grote rol. Hormonen en genen sturen je een bepaalde richting in, maar je seksuele voorkeur kan dan nog alle kanten opgaan.

Diversiteit

Naar schatting is ongeveer 6 procent van de bevolking homoseksueel, lesbisch of biseksueel. De afkorting LHBTIQA is een verzamelnaam voor alle verschillende gevoelens, lichamelijke vormen en uitingen. Vind je het lastig om je seksuele voorkeur naar buiten te brengen en hou je hem het liefst geheim? Je bent natuurlijk niks verplicht, maar het kan jezelf wel een stukje lastiger maken. Je kan namelijk nooit helemaal jezelf zijn bij anderen. En weet dat je niet de enige bent. Er bestaat zelfs een programma "Uit de kast". In dit programma vertellen jongeren aan hun familie en vrienden dat ze lesbienne, homo of biseskueel zijn.