Blond Amsterdam gaat de mist in met illustratie over de verkiezingen

De maatschappij door Annelot

Blond Amsterdam krijgt vandaag een bak kritiek over zich heen nadat ze een tenenkrommende illustratie plaatsten waarop een meisje te zien is dat in een stemhokje staat. Met een potlood in de hand doet ze de volgende uitspraak: “Natuurlijk ga ik stemmen, ik vind kleuren zó leuk.” En daar moesten wij op de redactie van Ze toch wel even van slikken. Het ergste is dat dit niet eens verzonnen is door een man. Zouden wij vrouwen elkaar niet juist omhoog moeten helpen in plaats van naar beneden? Man, man, man! Als vrouwen elkaar niet eens meer serieus nemen, waar gaat het dan heen met de wereld?

Ook wij kunnen wel lachen om een goede grap en zelfspot is de beste vorm van zelfkennis, right? Maar even serieus, dit kun je met de beste bedoelingen geen grap noemen! Vrouwen mogen pas 100 jaar stemmen en werden daarvoor totaal niet serieus genomen. Met deze illustratie van Blond Amsterdam stappen we zo weer 1919 in. Ooit gehoord van feminisme?

Blond Amsterdam zegt in een reactie: “Het is absoluut niet de bedoeling dat deze tekening zo overkomt. Door middel van zelfspot steken wij de draak met een stereotypering. Het is een grapje. Blond-Amsterdam is groot geworden door en voor vrouwen, het laatste wat wij willen is deze groep belachelijk maken.”

Ook Twitter viel over deze illustratie. Hieronder zie je een greep uit de (boze) reacties.

Wat vind jij van deze illustratie van Blond Amsterdam?

Lees ook: Vrouw geeft TED Talk samen met de man die haar verkrachtte

Lees ook: 10 bizarre vrouwonvriendelijke wetten wereldwijd