Zwevende kiezer? Dit moet je lezen voor je gaat stemmen

De maatschappij door Michelle Bakker

Morgen is het zover: dan trekt heel Nederland (althans, dat hoop ik echt) naar de stembus voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Wellicht heb je je er de afgelopen weken al in verdiept en staat je keuze vast, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je er nog niet uit bent. Zoals ik.

Laten we eerlijk zijn: het stemmen is er ook niet echt gemakkelijker op geworden sinds de tijden van eenvoudige pamfletjes (hoewel Geert met zijn partijplan op één a4'tje aardig in de buurt komt) en verkiezingsborden ver achter ons liggen. Op het internet word ik al maanden doodgegooid met campagnes, linkse opiniestukken, debatten, rechtse opiniestukken, straatvragen en, helaas, soms ook nepnieuws. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hier zijn vijf artikelen die je moet lezen om het wat duidelijker voor je te maken. Maar dan wel, hop hop, morgen stemmen natuurlijk.

1. Stemmen heeft écht zin

En Marc Chavannes van De Correspondent legt nog eens haarfijn uit waarom. Twijfel je om te gaan? Weet je niet zeker op wie je moet stemmen? Heb je het idee dat jouw stem maar een druppel op de gloeiende plaat is? Think again. Niet om de laatste reden dat stemmen een immens voorrecht is en nog lang niet in elk land een

2. Overzichtelijk: zo denken alle partijen over 9 belangrijke punten

Door de bomen het bos niet meer zien: we kennen het gevoel als het over deze verkiezingen gaat. Wie zei nou ook alweer wat? Het Parool maakte een overzichtelijke tabel over de 9 belangrijkste punten en hoe de politieke partijen over elk punt denkt.

3. Meer vrouwen in de Tweede Kamer? Jouw stem telt

Goed om over na te denken: hoewel onze samenleving voor de helft uit vrouwen bestaat, is in de Tweede Kamer slechts 38% vrouw. Volgens velen is het tijd om daar verandering in te brengen, iets waar wij ons wel in kunnen vinden. Net als Hasna El Maroudi. Zij legt in haar artikel uit hoe je het beste strategisch op een vrouw kunt stemmen.

4. Laten we het klimaat niet vergeten

Ongelofelijk dat er zo weinig over gezegd wordt deze verkiezingsstrijd, maar het problematische klimaat is wel degelijk belangrijk om in acht te nemen. Waarom? Dat legt Trouw nog eens haarfijn uit.

5. Dit gebeurt er als PVV wint

Momenteel lijken PVV en VVD de strijd te voeren om wie de grootste partij wordt. Met een VVD-premier aan het roer, daarvan weten we hoe het zo ongeveer in zijn werk gaat. Maar wat gebeurt er precies als PVV de grootste partij wordt? RTL Z-verslaggever Roderick Veelo legt dat in dit artikel uit.

Lees ook: 10 bizarre vrouwonvriendelijke wetten wereldwijd