Sparen als een pro, dat doe je zo!

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Sparen is geen overbodige luxe. Soms gaat er iets kapot of krijg je een onverwachte hoge rekening. Dan is het handig als je een klein centje achter de hand hebt. Hier 4 manieren die je helpen om een succesvolle spaarder te worden! 
 
Het is natuurlijk erg leuk om die lang gekoesterde droom met dat flinke financiële prijskaartje te realiseren. And again: Sparen is het antwoord! Ben jij er niet zo goed in? How 2 Spend legt het je hieronder helemaal uit! ??

1. Stel een doel vast
Sparen om het sparen is mooi, maar voor velen van ons werkt dat niet echt. Wat wel werkt is een concreet spaardoel. Wat is jouw droom? En welk prijskaartje hangt daar precies aan? Heb je meerdere doelen, zoals sparen om wat achter de hand te hebben, als het realiseren van een droom? Splits dan je spaarbedrag op in twee delen: 1 deel gaat naar sparen voor je noodfonds (dat appeltje voor de dorst), het andere deel gaat naar jouw droomdoel. 
 

2. Bepaal wat je kunt missen 
Nu je jouw doelen voor ogen hebt, is het tijd om het bedrag te bepalen wat je maandelijks wilt sparen. Hiervoor moet je eerst een goed beeld hebben van je inkomsten en uitgaven. Na het bepalen van je doelen, kan het zijn dat je in enthousiasme besluit om maandelijks een flink stuk van je inkomen weg te sluizen naar je spaarrekening. Maar let op: hou het realistisch. Het is een valkuil om een groter bedrag te willen sparen dan je eigenlijk kunt missen en je het steeds weer van je spaarrekening moet opnemen. Dat werkt natuurlijk demotiverend. Bovendien is de kans dan groot dat je spaarvoornemen uiteindelijk sneuvelt. 

3. Maak sparen een prio
Nu je hebt besloten welk bedrag je maandelijks kunt sparen, is het tijd om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Automatisch sparen is hierbij het makkelijkst. Stel je internetbankieren zo in dat je spaarbedrag de dag na je salaris gelijk wordt overgezet naar je spaarrekening. Zo hoef je er zelf niet steeds aan te denken en weet je zeker dat het altijd geregeld is. Nog iets leuks: bij veel banken kun je de naam aanpassen van de spaarrekening. Het is toch veel motiverender om geld over te maken naar ‘droomreis Zuid Afrika’, dan naar ‘de spaarrekening’?
 

4. Duik in de spaarproducten
Sparen kan op veel manieren. Belangrijk is dat je een spaarproduct kiest wat bij jou past, zodat je ‘slim spaart’. Slim sparen betekent dat je altijd zorgt dat je het juiste product kiest met de beste rente. Dus niet zo’n slapende spaarrekening waarvan de rente inmiddels onder de 1% is gedaald zonder dat je het weet, omdat je er al in geen maanden naar hebt gekeken. Hoe je de juiste keuze maakt? Meer over sparen lees je hier

__________________________________________________________________________________
 
Vanaf nu kun je elke week op Ze.nl een artikel lezen over een financieel onderwerp afkomstig van de dames van How 2 Spend It. How 2 Spend It is opgericht door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden en is een digitaal platform waar je artikelen, video’s en handige tools kunt vinden over geldzaken en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast biedt How 2 Spend It nog meer leuks, zoals de 6-weekse Financiële Detox Challenge waar je gratis aan mee kunt doen. Of de SamenwoonApp die je precies laat zien wat je moet regelen als je gaat samenwonen. Meer info? Neem een kijkje op de site