Sapioseksueel: wat is dat?

De maatschappij door Chloe

We zijn inmiddels allemaal oud en wijs genoeg om te weten dat innerlijk in een relatie belangrijker is dan uiterlijk. Maar heb je ook wel eens gehoord van de term sapioseksueel? Dit gaat namelijk nog een stapje verder. Wat het precies betekent om sapioseksueel te zijn leggen wij je hier uit.

Wat is sapioseksueel?

Het is nogal een mond vol, maar de betekenis van sapioseksueel is eigenlijk heel simpel. Sapioseksueel betekent namelijk dan iemand zich aangetrokken voelt tot intelligentie. Sapioseksuelen zijn dus op zoek naar een intelligente partner. Daarnaast is mindset ook een belangrijk aspect. Hoe iemand eruit ziet speelt voor deze mensen dus een veel minder belangrijke rol.

Wanneer ben je sapioseksueel?

We vinden het innerlijk van onze partner natuurlijk allemaal belangrijk, maar als je sapioseksueel bent, dan is intelligentie en mindset het belangrijkste aspect voor het vinden van een partner. Dit terwijl dit bij anderen veel langer op het 'wensenlijstje' staat, is het voor sapioseksuelen echt noodzaak. Twijfel je of je sapioseksueel bent? Dit is de herkennen aan verschillende kenmerken.

Dagelijkse gespreksonderwerpen

Sapioseksuelen vinden dagelijks interessante gesprekken ontzettend belangrijk in een relatie. Hoewel we allemaal wel zo nu en dan toe zijn aan een goed gesprek, is dit voor mensen die sapioseksueel zijn van dagelijks belang. Dat betekent concreet dat ze dagelijks interessante gesprekken willen hebben over bijvoorbeeld filosofische vragen of over zelfontwikkeling.

Intelligentie kent meerdere lagen

Wanneer je sapioseksueel bent, dan hoeft dat niet te betekenen dat je alleen maar valt op mensen die alleen maar tienen haalden op school en overal kennis van hebben. Sapioseksuelen kunnen ook juist opgewonden raken van emotionele intelligentie en zelfbewustzijn.

Fysieke aantrekkingskracht is minder van belang

Zoals we eerder al zeiden zijn de uiterlijke kenmerken voor sapioseksuelen minder van belang. De gesprekken die je voert met je partner zijn veel belangrijker en opwindender. De fysieke aantrekkingskracht kan al snel verbroken worden als iemand zich niet kan verdiepen in kennis.

Steeds sterkere aantrekking

Vaak is het de eerste aantrekkingskracht die je interesse doet wekken in iemand. Bij sapioseksuelen wordt die aantrekking juist steeds groter, naarmate ze iemand beter leren kennen. Het kan ook zomaar zijn dat er bij de eerste ontmoeting nul aantrekkingskracht is, maar deze met de tijd enorm groeit.

Debatteren

Hoewel debatteren voor de meeste mensen iets is wat alleen gebeurd op familie bijeenkomsten, zijn sapioseksuelen hier ook dol op om dit thuis te doen met hun partner. Daagt iemand je uit voor een debat? Dan voel je je ineens nog veel meer aangetrokken door iemand. Jij vind dit alles behalve vervelend, maar gaat hiervan juist helemaal aan.