Waarom 'stopt' je menstruatie tijdens het zwemmen?

De maatschappij door Romy

Misschien vraag je het jezelf wel eens af: kun je zwemmen tijdens je menstruatie? Ja, dat kan! Je menstruatie ‘stopt’ als het ware wanneer je lekker in het water ligt te dobberen. Maar hoe kan dit eigenlijk?

Zwemmen tijdens menstruatie

Er is geen reden om NIET te gaan zwemmen als je ongesteld bent. Het kan zelfs je krampen verlichten. Je verhoogt het endorfine-gehalte (een soort hormoon) tijdens lichaamsbeweging (dus ook in het water) wat de krampen verlicht.

Zwemmen zonder tampon

Zelfs als je vergeten bent om een tampon in te doen tijdens het zwemmen, is dat geen probleem. De kans dat je doorlekt, is namelijk erg klein. De druk van het water voorkomt dat het menstruatiebloed uit je vagina komt. Houdt er wel rekening mee dat als je druk zet op je vaginale spieren, het bloed geforceerd kan worden. Let ok even op als je het water weer uitkomt. Het kan zijn dat het menstruatiebloed eruit komt. Leg daarom een donkere handdoek neer om de druppels op te vangen. Wanneer je last hebt van hevige menstruaties raden we aan om een tampon in te doen tijdens het zwemmen.

Voel je je niet fijn in het water als je ongesteld bent? Je kan altijd nog heerlijk in de zon liggen aan de kant van het water en lekker pootjebaden. 😉