Is bruiswater slecht voor je tanden?

De maatschappij door Romy

Je kent het wel, je zit lekker op het terras met je vriendinnen en bestelt bij dat flesje wijn ook nog een fles met bruiswater. Dat cocktails en alle andere drankjes met alcohol slecht zijn voor je gebit, dat wisten wel. Maar wat blijkt? Bruiswater is eigenlijk ook slecht voor je tanden. Waarom? Dat leggen we je uit.

Bruiswater slecht voor gebit

Om dit uit te kunnen leggen gaan we je een kleine scheikunde-les geven. De pH-waarde in je mond daalt bij alles wat je eet of drinkt. Die waarde geeft aan hoe zuur iets is en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. 0 is mega zuur en 14 is heel erg ‘schoon’. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Je speeksel neutraliseert de waarde, zolang het geen suikerbom is wat je eet of drinkt. Een pornstar martini zou het niet zo goed doen op de schaal van de pH-waarde op dat moment in je mond. Hoe langer deze neutralisatie duurt (met je speeksel), hoe meer schade er aangericht kan worden. Tanderosie is een van die schades. Je tandglazuur lost als het ware op.

De zuurgraad wordt onder andere aangetast door koolzuur. En waar zit koolzuur in? Juist in dat lekkere bruisende water. Klinkt dit dramatisch? Ja. Maar we zullen je geruststellen. Uit vele onderzoeken blijkt dat het koolzuur wat in bruiswater zit, te weinig is om je gebit echt aan te tasten. Het koolzuur wat in cola te vinden is, richt meer schade aan je tanden.

Ben je van plan om je witte tanden zo goed mogelijk wit te houden? Vermijd dan vooral koolzuur en zure dingen die je gebit aantasten zoals sinaasappelsap.