Zo wind je iedereen om je vinger!

De maatschappij door Laura_S
Je vriendinnen, je baas, je vriend, het liefst wil je gewoon dat iedereen precies doet wat jij wil. Maar soms zeggen mensen 'nee' als je iets van ze vraagt en dát is natuurlijk niet de bedoeling... Lees hier hoe je iedereen om je vinger windt..!

1.    Wees zelfverzekerd

Als je iemand om een verzoek vraagt kom dan over alsof je precies weet waar je mee bezig bent. Laat aan iedereen zien dat je de leiding hebt. Zorg wel dat je niet bazig overkomt, want dan krijgen mensen eerder een afkeer tegen je en hebben ze geen zin meer om je te helpen.

2.    Weet dat je gaat winnen
Denk niet aan het feit dat je kan verliezen en dat je niet kan krijgen wat je wil. Als je zelf zonder twijfel gelooft dat je krijgt wat je wil, dan zullen mensen naar je luisteren.

3.    Wees aardig
Lach en wees beleefd als je vraagt om iets wat je wil. Aardig zijn is heel belangrijk als je iets gedaan wil krijgen, want niemand wil iets doen voor iemand die niet aardig is. Vind dus de juiste balans in zelfverzekerdheid en kindness.


4.    Wees duidelijk

Zorg dat ze precies weten wat je wil. Geef ze alle nuttige details, maar zeg niks wat niet relevant is. Gebruik duidelijke taal die iedereen begrijpt.

5.    Niet lastigvallen
Vraag niet te vaak om iets. Als je mensen lastig gaat vallen met dingen die je van ze wil, willen ze meestal helemaal niks meer voor je doen. Vraag dus maximaal vijf keer iets van iemand.

6.    Wees dankbaar
Bedank ze als ze iets voor je hebben gedaan. Het lijkt heel logisch, maar door mensen te bedanken voelen ze zich gewaardeerd voor wat ze hebben gedaan. Ook jijzelf zou het fijn vinden als iemand je dankbaar was.  

7.    Wees allemans vriend
Op de werkvloer, in je vriendinnenkring: wees allemans vriend. Toon interesse in je collega's, maak af en toe een praatje en maak een keer een lolletje in een e-mail. Het maakt je eigen werkdag leuker, die van hen ook en mensen zullen je waarderen, wat uiteindelijk een hoop credits op zal leveren. Belangrijk is wel dat je oprechte interesse toont!

Hoe zorg jij dat je dingen voor elkaar krijgt?