Hoogsensitief zijn: dit is het en zo ga je ermee om

De maatschappij door Romy

Ben je snel overprikkeld, maar begrijp je niet zo goed waar dit nu vandaan komt? Misschien ben jij wel hoogsensitief. We leggen je uit wat het is en hoe je ermee omgaat.

Hoogsensitiviteit

Allereerst willen we graag duidelijk hebben dat het niet iets slechts is om hoogsensitief te zijn. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer een op de vijf mensen in Nederland hoogsensitief is. Als je hoogsensitief bent, ben je met een ander woord 'hooggevoelig'. Dit is geen aandoening, maar een karaktereigenschap. Denk aan mensen die bijvoorbeeld extravert of juist introvert zijn. Het is niet makkelijk om te herkennen of jij zelf hoogsensitief bent, aangezien er niet één vorm van bestaat. We hebben een aantal herkenbare punten onder elkaar gezet waaraan jij misschien kunt herkennen of je hoogsensitief bent.

Gevoelig voor prikkels

Dit is het meest voorkomende kenmerk bij hooggevoelige personen. Niet iedereen heeft overigens dezelfde gevoeligheid voor prikkels. De een kan wat slechter tegen drukte om zich heen en de ander kan zich al vervelend voelen bij muziek die net te hard staat. Niet alleen prikkels van buitenaf kunnen zorgen voor overgevoeligheid, maar ook een stroom aan gedachtes of emoties op een bepaald moment kan ervoor zorgen dat je emmer sneller overloopt. Wanneer er te veel dingen op je af komen, moet je even een pauze nemen voor jezelf. Zoek een rustige plek op en blijf kalm doorademen. Wanneer je je weer iets beter voelt, kun je terug.

Empathie en inlevingsvermogen

Het tweede kenmerk is hoog-empathisch zijn, en een groot inlevingsvermogen hebben. Hoogsensitieve mensen kunnen de emoties van een ander heel goed aanvoelen en zich gelijk inleven in hoe de ander zich voelt. Dit kenmerk onderscheidt zich erg van de meest voorkomende vormen van autisme.

Te kritisch of zelfs faalangst

Als laatste valt het op dat mensen die hoogsensitief zijn erg kritisch op zichzelf zijn en soms last hebben van faalangst. Mensen die hooggevoelig zijn reflecteren veel op zichzelf, maar dit kan ervoor zorgen dat je té kritisch op jezelf bent en dit kan zich uiteindelijk uiten in faalangst.

Hoe om te gaan met hooggevoeligheid?

Volgens HSP praktijk, een collectief van experts op het gebied van hoogsensitiviteit, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter om te gaan met je eigen hooggevoeligheid.

  • Leer de kenmerken van hoogsensitiviteit herkennen en kijk wat je dan kunt doen om de situatie fijner te maken voor jezelf.
  • Leer de beperkingen te accepteren die bij hoogsensitiviteit horen. Pas je plannen en agenda erop aan.
  • Luister goed naar je lichaam.
  • Zorg voor ontspanning op de juiste momenten.
  • Leer omgaan met emoties.
  • Ga in therapie.