Het WK voor dummies

De maatschappij door Eline_B

Het Wereldkampioenschap voetbal interesseert je misschien weinig, maar net als met andere massale gebeurtenissen wil je er toch een beetje over kunnen meepraten. Vanaf 11 juni kun je niet meer beginnen over vakanties -mits je naar Zuid-Afrika gaat-, premières, shoppen en alle andere onderwerpen die nu in je opkomen... Nee, vanaf 11 juni tot en met 11 juli gaat het over voetbal. Daarom voor alle vrouwen (en mannen) die er eigenlijk niet zoveel van snappen: een korte cursus WK.

Het WK 2010 Zuid-Afrika
De FIFA World Cup, zoals het WK officieel heet, wordt om de vier jaar gehouden. Alle landen die aangesloten zijn bij de internationale organisatie voor voetbal (FIFA) mogen meedoen, wereldwijd. Dat zijn erg veel landen en omdat het jaren duurt voordat alle landen een keer tegen elkaar hebben gespeeld, zijn er voorrondes - we willen natuurlijk niet dat het WK een vier jaar lange strijd is...

In deze kwalificatierondes spelen landen binnen Europa, Noord- en Zuid-Amerika etc. tegen elkaar om een plekje op het WK te veroveren. De landen die in de voorrondes als winnaar uit de bus komen of op de tweede plek eindigen, kunnen we op het WK zien schitteren. Dat zijn in totaal 32 landen, die in groepen zijn verdeeld: groep A t/m H.

Het WK begint dan ook met poulewedstrijden. Win je de wedstrijd dan krijg je 3 punten, bij gelijkspel 1 punt en bij verlies 0 punten. De twee landen in de poule met de meeste punten gaan door naar de volgende ronde. Om het verloop van het WK uit te leggen, hieronder een overzichtelijk plaatje.

Nederland
In de Nederlandse selectie, ook wel Oranje genoemd, zitten 23 mannen die strijden om de titel der titels: Wereldkampioen 2010. Bert van Marwijk is de bondscoach van onze jongens. Nederland is ingedeeld in groep E en heeft een betrekkelijk makkelijke poule. De eerste wedstrijden van Oranje zijn:

14 juni om 13.30 uur: Nederland - Denemarken
19 juni om 13.30 uur: Nederland - Japan
24 juni om 20.30 uur: Nederland - Kameroen

Als Oranje genoeg punten haalt met deze drie wedstrijden, gaan ze door naar de 8ste finales. Vanaf dan is het een knock-out fase: dat houdt in dat elke wedstrijd gewonnen moet worden!

Meepraten
Natuurlijk wil je niet alleen je mooie WK-outfit showen, maar ook een beetje meepraten. Daarom even de landen die worden getipt als kanshebber: Spanje, Brazilië, Argentinië, Italië, Frankrijk en Nederland. Maar die peilingen zeggen natuurlijk niet alles.

E natuurlijk Onze Mannen, we hebben echt een arsenaal aan sterren rondlopen. Ik noem een Van Persie (spits), Sneijder (vriend van Yolanthe, middenvelder), Robben (spits), Van der Vaart (vriend van Sylvie, middenvelder) en een Van Bommel (middenvelder). Stuk voor stuk heerlijke mannen die hun stinkende best gaan doen om te winnen, want dan is de feestvreugde natuurlijk het leukst.

Meer...
Misschien heb je de Oranje-koorts tijdens het WK ineens helemaal te pakken en wil je meer weten. Dat kan natuurlijk. Een eerder artikel over het Europees Kampioenschap 2008 legt haarfijn uit wat buitenspel is en hoe je een leuke, geschikte voetbalvrouw kan worden. En natuurlijk wat je moet doen als je je vriendje wilt opbeuren na een slechte wedstrijd.

Het laatste WK-nieuws en alle statistieken vind je bovendien op EK-WK.nl!

Veel plezier tijdens het WK!