Hip Milaan!

Reizen door Roosmarijn

Milaan: dé modestad bij uitstek, maar in deze stad draait het om nog veel meer dan alleen mode. De stad bruist en is daarnaast ontzettend veelzijdig. Voor bijna iedereen is er iets leuks te doen. Milaan telt 1,3 miljoen inwoners en is de tweede grote stad van Italië. De stad trekt het hele jaar door bezoekers. Niet alleen zakenlui en modeliefhebbers komen hier graag, maar ook onder toeristen en cultuurliefhebbers is Milaan geliefd.

Duomo
Je kunt niet anders dan staren naar deze prachtige kerk op de Piazza del Duomo. De Duomo is een van de grootste kerken in Italië waarvan de bouw begon in 1386. Pas zes eeuwen later was de kerk klaar. De kerk wordt gesierd door honderden beeldjes van heiligen, dieren en zelfs monsters, zowel op de buitenmuren als op de torentjes. De binnenkant van de kerk is even indrukwekkend: daar hangen de prachtige fresco's (schilderijen).

Galleria Vittorio Emanuelle II
Deze chique winkelgalerij werd voor het eerst geopend in 1867. Het was een van de eerste gebouwen in Italië van gietijzer en glas. De passage heeft een 47m hoge glazen koepel. Binnenin zie je het mooie glaswerk en de bijzondere bogen in de passage. In het midden van de passage staat een afbeelding van een stier op de marmeren vloer met daarin een gat. Draai een rondje met je hak in het gat, dat brengt volgens de Italianen geluk!

Shoppen
In Milaan worden de vier bekendste modestraten aan elkaar verbonden: Via Manzoni, Via Monte Napoleone, Corso Venezia en Via della Spiga. Deze aangrenzende straten worden ook wel de 'Gouden Vierhoek' genoemd. Alle bekende designerwinkels zoals Prada, Versace en Tod's zijn in deze straat vertegenwoordigd. Kijk goed naar de etalages van de dure merken, want vaak voorspellen ze al de trends voor het nieuwe seizoen! Ook op straat kun je veel inspiratie opdoen, want de Milanezen zijn erg fashionable.

In de winkelstraat Corso Buenos Aires kun je naar hartenlust shoppen. De winkels hier zijn betaalbaar en er is genoeg keuze. En er zijn hier maar liefst vier winkels van United Colours of Benetton. De prijzen liggen een stuk lager dan Nederland en de collectie is groter. Naast UCB zijn hier ook de bekendere winkels als Nike, America Today, ZARA, Pimkie en het betaalbare Italiaanse lingeriemerk Intimissi (vergelijkbaar met Hunkemöller).

Tip: bezoek ook de winkelstraat Corso Giacomo Matteotti. In deze straat zijn leuke Italiaanse boetiekjes zoals Nadine en Amerikaanse kledingmerken als Abercrombie & Fitch te vinden. 

Naviglio
Deze wijk wordt ook wel het 'Brooklyn van Milaan' genoemd. De wijk is gebouwd langs de kanalen van Milaan die zomers vrij plaats maken voor verschillende festivals. Hier kun je bijzondere en betaalbare restaurantjes afstruinen en je kan er terecht voor antieke en originele cadeautjes. 

Brera
In de hippe wijk Brera (in het oude stadsgedeelte) zijn veel kunstgalerijen, boekwinkels en kleine hippe boetiekjes te vinden. Daarnaast staat Brera bekend om de prachtige huizen met antieke, romantische balkonnetjes. Spiek gerust even door de doorkijkjes waar je de binnentuinen van de huizen kunt bewonderen.

Giardino Publico
Na al dat lopen kun je fijn chillen in een van de grote stadsparken zoals de Giardino Publico. Dit grote groene park met enorme vijver is een ideaal rustpunt in de drukke stad. Het is net het Amsterdamse Vondelpark, maar dan op z'n Italiaans. Je ziet hier dan ook met goed weer veel mensen joggen, voetballen of picknicken in het zonnetje. Onder het genot van een fijne gelato kun je hier relaxen in stijl.