Fijn Keulen!

Reizen door Eline

Ken je Antwerpen op je duimpje, is Maastricht inmiddels je hometown geworden of is Parijs nu toch echt te cliché voor woorden? Keulen is een leuk alternatief voor een weekendje shoppen, eten en romantiek. Niet te ver van Nederland en toch geeft het stadje je een gevoel 'even weg te zijn'.

Keulen is een architectonisch prachtige stad met grote oude gebouwen en een imposante Dom naast een vrij modern Hauptbahnhof. Keulen is één van de bezienswaardigheden en stopplaatsen van de vele Rijnreisjes die georganiseerd worden vanuit Nederland en Duitsland. Maar bovenal staat Keulen bekend om het geurwater: Eau de cologne, het nogal zware en weeïg geurende luchtje dat menigeen na het scheren of douchen opdruppelt. Je moet er van houden, maar 4711 Eau de cologne is al sinds 1792 een wereldberoemd begrip.

In Keulen wonen ongeveer 1 miljoen mensen en het is daarmee de vierde stad van Duitsland. Met name het carnaval wordt er ieder jaar uitbundig gevierd en met het momenteel mooie voorjaarsweer zitten alle terrassen aan de oever van de Rijn gezellig vol. Geen wonder dus dat er met name in het centrum een hoop te zien en te doen valt voor de nieuwsgierige toerist, shopaholic of romanticus. 

De Dom-Domkloster 4
Tjah, je kan er eigenlijk niet omheen. Of je nu midden in het centrum staat of aan de andere kant van de Rijnoever: de Keulse Dom is behoorlijk aanwezig in het straatbeeld en de skyline van de stad. Op menig souvenirsmagneetje en bierglas siert een afbeelding van de uit 1248 stammende kerk. De inrichting van de kerk is pompeus en groots, maar door de vele toeristen voelt het als een attractie in plaats van een spirituele en religieuze omgeving. Overdag zitten honderden mensen op de trappen voor de Dom te genieten van het zonnetje of te wachten op hun trein, aangezien het centraal station naast de kerk ligt. Alleen die mensenmassa is het bekijken al waard!

Schildergasse
Dé winkelstraat van Keulen is de Schildergasse: een lange straat tussen de Hohe Strasse en de Neumarkt met zijstraten en steegjes vol boetiekjes, konditoreien en straatartiesten. Het is een gezellige mix van de oude vertrouwde grote winkelketens die we ook in Nederland hebben, en oer-Duitse shops. Eén tip: ga niet op zaterdagmiddag winkelen. Overvolle straten en gigantisch lange rijen bij de kassa's: de Amsterdamse Kalverstraat is er niks bij.

Rheinpark en Frankenwerft
Voor een middagje chillen in het park kun je het beste de Rijn in oostelijke richting oversteken en neerstrijken in het prachtige Rheinpark. Een groots stadspark aan de oever van de rivier en dicht bij de KölnMesse (een soort Jaarbeurs), vol met prachtige bomen, uitgestrekte grasvelden en een stadsstrand aan de Rijn. Op zonnige dagen wemelt het er van de wandelende gezinnen, spelende honden en voetballende vrienden. Wil je even daarna genieten van een koel Keuls biertje? Steek dan de oever weer over via de Deutzer Brücke en wandel langs alle terrasjes, restaurants en Brauhäusen voor een koel exemplaar aan de Frankenwerft.

Neumarkt
Het hart van de stad, vol met verkeer er omheen maar erg centraal gelegen. Vroeger een veemarkt, maar later door de Pruisen als excercitieterrein gebruikt. Nu wordt de markt vooral gebruikt voor evenementen en worden kerst- en boekenmarkten regelmatig georganiseerd.

Schokoladenmuseum-Rheinauhafen
Aan de kade van de Rijn ligt een wel heel opmerkelijk gebouw: in de vorm van een schip ligt daar het voor chocoholics Mekka van Keulen: het chocolademuseum! Van cacaoboon tot praline: het proces van het chocolademaken kun je hier stap voor stap volgen. De machines van het Zwitserse Lindt-chocolademerk bevinden zich hier ook, dus voor de ware chocofan erg leuk en interessant te zien hoe je chocolaatje tot stand komt. Er valt een hoop te proeven en er is uiteraard een uitgebreide giftshop aanwezig. Een echte must voor iedereen die van het bruine goud houdt! En wie doet dat nou niet?