Duurzaam de dag door

De maatschappij door Sanne_H

Duurzaam Daten
De actie is een onderdeel van de Duurzaam Daten-campagne van de jongerenorganisatie Move Your World. Hiermee wil zij jongeren laten zien dat ze op gemakkelijke wijze een positieve invloed kunnen hebben op het milieu en op de situatie van mensen in ontwikkelingslanden. De ober en serveerster dagen de jongeren uit om duurzame keuzes te noemen die je kunt maken tijdens je date. Bij drie goede antwoorden mag de deelnemer in het romantische straatrestaurantje, bij het Amstelstation in Amsterdam, daten met bekende Nederlanders als Fajah Lourens, Koert-Jan de Bruijn of Tim Douwsma. Onder het genot van romantische muziek en (h)eerlijke hapjes en drankjes krijgen de jongeren 5 minuten om met hun BN'er te daten.
 
Zelf doen
De Dag van de Duurzaamheid is natuurlijk het ideale startschot om ook zelf bij te dragen aan een duurzame wereld. Spaarlampen, minder lang douchen en tijdig de verwarming laag zetten kennen we al langer als duurzame initiatieven. Maar ook op het gebied van beauty & lifestyle zijn er meer duurzame opties dan je misschien verwachtte:

  1. Ga shoppen met een herbruikbare boodschappentas, in plaats van steeds een plastic tasje aan te nemen van de kassajuffrouw. Een mooie rieten mand of grote, stoere shopper staat ook nog eens veel eleganter dat die ingescheurde plastic tassen aan je arm.
  2. Voor veel mensen zijn papieren bankafschriften al verleden tijd. Ons banksaldo bekijken we online. Maar wist je dat er nog veel meer bedrijven zijn die hun facturen digitaal op kunnen sturen? Stap dus over op e-billing. Bel de betreffende organisaties op (of kijk op hun website) om uit te vinden of zij facturen ook digitaal naar je toe kunnen zenden.
  3. Vintage is nog steeds in! Stap eens een vintage store binnen en denk bovendien na voordat je iets weggooit, misschien kan één van je vriendinnen het nog gebruiken? 
  4. Plannen om je interieur een likje verf te geven? Kies dan voor een blik verf met VOC vrije-formules. Volatile Organic Compounds (VOC's) zijn schadelijke stoffen die snel vervliegen en op die manier je longen én de atmosfeer vervuilen. 
  5. Wil je een paar kilo afvallen, strakke benen en billen krijgen? Laat je auto dan eens staan en stap op de fiets. Scheelt een heleboel CO2-uitstoot! Het openbaar vervoer is natuurlijk ook een goede optie. Niet zo goed voor de conditie en shape, maar wie weet ontmoet je onderweg nog een leuk iemand?
  6. Verbouw je eigen groenten, fruit en kruiden. Heel gezond en eigen oogst smaakt toch altijd beter dan producten uit de supermarkt. Ben je niet gezegend met een grote tuin, dan zijn een paar kruidenplantjes op het balkon een goede optie. 
  7. Koop duurzame mode. Kijk voordat je naar de kassa loopt dus even op het label of er natuurlijke stoffen gebruikt zijn, zoals: organisch katoen, bamboe of hemp.
  8. Kies voor milieuvriendelijke cosmetica. Maar hoe weet je nu precies welke mascara milieuvriendelijk is en welke niet? Als er hoofdzakelijk moeilijk uitspreekbare chemische namen op het etiket staan, heb je met iets synthetisch te maken. Zie je daarentegen woorden staan die je terugbrengen naar je eerste les Latijn, dan kijk je naar plantennamen.
  9. Kies een vaste dag in de week waarop je vegetarisch eet. Niet alleen duurzaam en diervriendelijk, ook nog eens erg gezond!
  10. Vang regenwater op in een regenton. Dit water kan je gebruiken voor tuin- en kamerplanten of voor autowassen (al moet je die auto natuurlijk zo weinig mogelijk gebruiken). Praktisch en duurzaam en bovendien siert een mooie regenton je tuin of dakterras. Schilder hem (met verf met VOC vrije-formules!) in een leuk kleurtje en je mini-tuinmetamorfose is een feit.


Meer info over duurzaam daten met BN'ers vind je op
www.moveyourworld.nl!