Oude kleding? Zo doe je het op een duurzame manier weg

Fashion door Maya Luz

Een T-shirt dat je niet meer past of een jurk die eigenlijk niet meer in jouw kledingstijl past. Om de zoveel tijd heb je kleding die je weg moet doen. Wetende hoeveel kleding er op grote storthopen terecht komt, is het logisch als je twijfelt over wat je het beste kunt doen met jouw oude fashion items. Dit zijn de meest duurzame manieren om met jouw oude kleding om te gaan.

Lees ook: Vintage kleding shoppen: zo vind je de mooiste pareltjes

Geef het een tweede leven

Is jouw kleding nog in goede staat omdat je het bijvoorbeeld niet vaak hebt gedragen? Dan kun je het gemakkelijk doorverkopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Vinted. Op deze manier verdien je er ook nog eens iets mee. Je kunt je kleding ook doneren aan een tweedehands winkel of aan een goed doel zodat het bij mensen terecht komt die de kleding hard nodig hebben. Het zou zonde zijn om items die nog goed te dragen zijn, op een vuilstort te laten eindigen.

Upcycling

Kleding die niet helemaal in jouw stijl past of nog makkelijk te repareren is, kun je upcyclen. Hiermee wordt bedoeld dat je kleding bijvoorbeeld kunt verven of knippen zodat het wel weer in jouw stijl past. Heb jij bijvoorbeeld een paar jeans met een gat op de knie? Naai er een mooie patch op of knip er wat lengte af om er een korte broek van te maken. Als jij een item hebt waarover je twijfelt, ga dan voor jezelf na wat er voor jou mis is met het item en kijk of dit te verhelpen is. Vaak zal dit leiden tot leuke en creatieve DIY projectjes.

Gebruik het voor iets anders

Versleten topjes of T-shirts met grote gaten of vlekken erin zijn helaas vaak niet meer te redden. Voordat je dit item weggooit kun je kijken of je er nog iets anders mee kunt doen. Een T-shirt kun je bijvoorbeeld gebruiken om je haar mee te drogen. Dit is tenslotte een stuk beter voor je haar dan je haar drogen met een handdoek. Andere losse stukjes stof of versleten items kun je ook ik kleine stukken knippen en deze gebruiken als doekjes voor in de keuken of als stofdoek. Items die anders in de prullenbak terecht zouden komen, blijken zo toch nog nuttig te zijn.

Doe een kledingswap

Heb jij een vriendin die altijd jouw kleding steelt? Dan is dit het ideale moment om haar een plezier te doen. Spreek met haar af dat jullie items die jullie niet meer dragen uitwisselen. Zo kunnen jullie profiteren van elkaars oude kleding en nieuwe dingen uitproberen zonder er geld aan uit te geven. Als je geen kleding wil of kunt ruilen met vriendinnen of familie, zijn er ook verschillende kledingruilprogramma's in het land waar je aan deel kunt nemen. Kleding kettingruil organiseert bijvoorbeeld een kledingruil binnen veel Nederlandse steden en biedt ook de optie om zelf een ketting te starten wanneer jouw woonplaats nog niet meedoet.

Lees ook: Redenen om geen fast fashion meer te kopen