Dit is hoe je kleding kunt laten krimpen zonder ze te beschadigen

Fashion door Maya Luz

Heb je een kledingstuk dat iets te groot is? Dan zou het top zijn als je het eventjes kon laten krimpen. Dit kan, met de wasmachine doen we het soms zelfs per ongeluk. Dit is hoe je kleding kunt laten krimpen zonder het te beschadigen.

Lees ook: Wil jij in 2024 een nieuwe style vinden? Zo doe je dat

Waarom krimpen kleren in de was?

Niet alle kleding krimpt in de was, maar sommige wel. Er wordt soms veel druk gebruikt in het productieproces van kleding om de stoffen te vormen. Wanneer de kleding krimpt in de was, betekent dit dat de stof terug wil naar zijn originele vorm. Hoewel krimpen dus in deze situatie kan voorkomen, kan het ook veroorzaakt worden door andere factoren. Zo spelen het vezeltype, je droogmethode en de constructie van de stof ook mee. Vezels die snel krimpen zijn katoen, wol, zijde en linnen. Deze stoffen op een hoge temperatuur drogen kan ervoor zorgen dat ze krimpen.

Zo kun je een item laten krimpen zonder het te beschadigen

Thuis je kleding krimpen is niet altijd aan te raden. Je kan niet altijd zeker weten hoe je item weer uit de was zal komen. Zo kan het item bijvoorbeeld wel in lengte veranderen maar niet in breedte, of andersom. Maar we snappen dat het een interessant experiment is om te proberen. Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen om je kleding thuis kleiner te maken. Ten eerste raden we aan om te wassen en te drogen op een hoge temperatuur. Wees hier wel voorzichtig mee. Wassen op een te hoge temperatuur kan namelijk ook ervoor zorgen dat de kleur van je kledingstuk vervaagt. Kijk ook voordat je aan de slag gaat goed naar de stof waar je item van gemaakt is. Niet alle stoffen krimpen in de was. Polyester zal bijvoorbeeld niet echt kleiner worden maar katoen wel.

Je kan je kleren ook laten verkleinen door het bewegingsniveau van je wasmachine aan te passen. Zet het toerental dus hoog. Hierdoor weekt je kleding langer en is de kans op succes groter. Je wasmachine meer toeren laten draaien is ook een alternatief voor je was op een hoge temperatuur doen als je dit geen fijn idee vindt.

Tot slot kun je je kleding ook verkleinen door deze te laten weken in kokend water. Het water in je wasmachine is misschien wel warm, maar het kookt niet. Door je kleding te laten weken in kokend water, vergroot je de kans op succes.

Ongelukjes herstellen

Oeps, je hebt een kledingstuk onbedoeld laten krimpen. Wat nu? Gelukkig is hier een oplossing voor. Bijvoorbeeld je kleding in een emmer met water op kamertemperatuur en een beetje wasverzachter laten weken. Meng je water en wasverzachter goed voordat je je item erin legt. Door je kledingstuk op deze manier te laten weken, komen de vezels van de stof los en is deze makkelijker uit te rekken. Laat je kledingstuk een kwartier intrekken en spoel je item vervolgens uit met koud water. Hang je kledingstuk vervolgens uit en laat het drogen.

Lees ook: De basic essentials voor jouw garderobe